Kuohuviinitasting Liedon Vanhalinnan sommelierin esittämänä

, by Tiina

Viime viikonloppuna pääsin viettämään ystäväni polttareita ja yhtenä illan ohjelmanumeroista oli kuohuviinitasting. Paikaksi oli valikoitunut aivan ihana paikka, Liedon Vanhalinna. Paikan sivujen mukaisesti:

Lähde: Liedon Vanhalinna
"Vanhalinna on aktiivinen ja monipuolinen museo-, kulttuuri- ja seminaarikeskus,jossa vierailee vuosittain yli 20 000 kävijää. Vanhalinnassa toimii myös ammattimaisesti hoidettu tilausravintola.
Mauno ja Ester Wanhalinna lahjoittivat kotikartanonsa vuonna 1956 tuolloin yksityiselle Turun Yliopistolle. Vanhalinnan upea kartanokeskus sijaitsee yhden maan arvokkaimman linnavuoren juurella, kahden historiallisen valtaväylän, Hämeen Härkätien ja Aurajoen välissä. Linnavuorelta avautuu vaikuttava näkymä Aurajokilaakson kansallismaisemaan. Vanhalinnan omistajayhteisö on Turun Yliopistosäätiö."

Kuohuviinitastingin piti Vanhalinnan asiakaspalvelupäällikkö Satu Arsalo ja hän kantaa lisäksi titteliä sommelier eli viinimestari. Viinimestarin koulutus on noin vuoden kestävä koulutus, joka tapahtuu niin kotimaassa kuin ulkomailla eri viinitiloilla. Sommelierin vastuualueisiin kuuluvat ravintolan viinivalikoimien tilaaminen sekä niiden oikeanlainen varastointi sekä viinisuositusten antaminen erilaisiin ruokavalintoihin. Viinimestariksi voi opiskella kuka tahansa, mutta ammattitaidon hallitseminen vaatii mielenkiinnon lisäksi hyvää maku- ja tuoksumaailman hallitsemista sekä intohimoa, aikaa ja rahaa. Ja meidän viinimestarilla löytyi paljon osaamista ja omaa mielenkiintoa juuri kuohuviinejä kohtaan :)

Kuohuviini on hiilihapollinen alkoholijuoma, jota on yleisesti pidetty juhlajuomana. Meidän viinimestari haluaakin muuttaa tätä käsitystä ja toi esille, että kuohuviini käy ruoan seuraksi ihan yhtä hyvin kuin puna- ja valkoviinitkin. Yhä useammalla ravintolaltakin löytyy kuohuviinejä viinilistoiltaan, harva vaan osaa valita sellaista ruokajuomaksi. Tämäkin tasting pidettiin ruokailun yhteydessä ja tarjolla oli caesarsalaattia, vihreää salaattia, grillattuja vartaita sekä patonkia.

Kuohuviinit vasemmalta oikealle:
Anna de Codorniu (Espanja),
Korbel Brut (California),
 sekä Louis Massive Brut Réserve (Ranska)
Illan kuohuviinit olivat vasemmalta oikealle

1) Anna de Codorniu, Espanjasta tuleva cava-kuohuviini. Alkon hinta pullolle on 10,99 €.
- Erittäin kuiva, erittäin hapokas, sitruksinen, kevyen meloninen, hennon pähkinäinen, mineraalinen

2) Korbel Brut, Californialainen kuohuviini. Alkon hinta pullolle on 13,78 €.
Erittäin kuiva, keskihapokas, sitruksinen, kevyen aprikoosinen, hennon hunajainen

3) Louis Massing Brut Réserve, aito shampanja Ranskasta. Alkon hinta pullolle on 24,90 €.
Erittäin kuiva, keskihapokas, hedelmäinen, keltaluumuinen, hennon paahteinen, kevyen mineraalinen

Kuohuviinejä maisteltiin vasemmalta oikealle eli lähdettiin kuivimmasta vaihtoehdosta ja siirryttiin lopuksi aitoon shampanjaan. Viinimestari halusi ottaa mukaan yhden shampanjan, jotta huomaisimme ison eron kuohuviinin ja shampanjan välillä.

Cava oli maultaan hyvin kevyt, kuiva ja hedelmäinen ja oli miellyttävän makuinen ruoan kanssa. Korbel oli selvästi makeampi vaihtoehto, vaikka lukeutuukin kuiviin kuohuviineihin. Maku oli cavan tapaan kevyt, mutta kuitenkin rakenteeltaan täyteläisempi. Samaa kuohuviiniä oli kuulemma tarjoiltu Obaman virkaanastujaisissa.  Shampanja erosi vaihtoehdoista huomattavasti, maku oli raikas ja täyteläinen, hedelmien maku oli pehmeä ja kokonaisuus todella miellyttävä. Ja itselleni tuli yllätyksenä, että näin hyvää shampanjaa saa noinkin edulliseen hintaan.

Ja tietenkin viinimestarin taidonnäytteisiin kuului kuohuviinipullon avaaminen miekalla :) Vaikuttavan näköistä, kun miekka heilahtaa ja pullon kaula katkeaa. 

0 kommenttia :

Lähetä kommentti