Pala Roomaa osa 4 - Vatikaanin aarteet, Pietarinkirkko ja -aukio, Sikstuksen kappeli

, by Tiina


Roomaan matkustaessa ei kannata unohtaa vierailua Vatikaaniin, joka on pinta-alaltaan ja väkiluvultaan maailman pienin itsenäinen valtio. Tosin turistien kanssa väkimäärät nousevat hetkellisesti todella korkeiksi. Vatikaania ympäröi korkea muuri, jonka läpi täytyy kulkea päästääkseen tutustumaan tähän pienen pieneen valtioon Rooman keskellä. Koostaan huolimatta valtio pitää sisällään todella suuret kokoelmat erilaisia maalauksia, freskoja, rakennuksia ja veistoksia. Vatikaanin valtionpäämiehenä toimii paavi ja nykyinen paavi Franciscus I on toiminut virassaan 13.3.2013 eteenpäin.

Itse Vatikaaniin pääsy on ilmaista, mutta Vatikaanin museoihin vaaditaan erillinen pääsylippu. Lippu kannattaa hankkia etukäteen (16 € + 4 € muut kulut), jonot museoihin olivat lokakuussakin pahimmillaan useita satoja metrejä. Ostimme liput Vatikaanin omilta sivuilta. Ennen matkaa emme osanneet sanoa tarkkaa päivämäärää, koska olisimme menossa Vatikaaniin, niin ostimme liput vasta paikan päällä edellisenä iltana. Tämän(kin) takia oli tärkeää valita hotelli, jossa oli asukkaille ilmainen wlan :) Hotellin respassa työtekijät suostuivat tulostamaan netistä tilatut liput ja näin pääsimme näppärästi eteenpäin. Hotellivirkailijat olivat itseasiassa jo tulostaneet lipun sinä aikana, kun kuljimme hotellihuoneesta respaan. Ja tietty tätä kannattaa kysyä etukäteen ennen kuin suin päin lähettää lippuja hotellin sähköpostiin.
Vatikaanin museosta
Egyptiaiheinen osasto, Anubiksen patsas
Saavuimme ensimmäisenä kohti Pietarinaukiota, mutta vastassa oli ihan älytön määrä ihmisiä. Koko aukio oli pullollaan ihmisiä ja hetken jo ehti miettimään, voiko turisteja olla muka niin paljon liikkeellä ennen puolta päivää? No myöhemmin selvisi, että Paavi oli pitänyt puhetta ja aukiolle oli kerääntynyt suuri joukko kuuntelemaan häntä. Mekin kyllä kuulimme hänet, mutta sen väkijoukon takaa ei paavia nähnyt. Käsittääkseni paavin puhe oli koskenut tätä uutista. Koska aukio oli niin täynnä, käännyimme ympäri ja suuntasimme Vatikaanin museolle päin. Ennen museoon pääsyä kaikkien vierailijoiden piti jättää laukkunsa läpivalaisuun ja kävellä metallinpaljastimen läpi.
Upea, koko seinän peittävä historiallinen kartta
Vatikaanin museo oli valtava ja jos museon olisi halunnut kiertää ajatuksen kanssa, olisi siihen tarvittu pari päivää. Meillä meni kiertämiseen ehkä 4 tuntia, ajantaju menee kun siellä sisällä kiertää ja kulkee. Nähtävää on todella paljon ja loppua kohden alkoi tulemaan taideähky, kun huone toisensa jälkeen oli täynnä patsaita ja ties mitä. Museo on rakennettu niin, että kävijä joutuu kiertämään melko lailla koko paikan ennen kuin pääsee museon loppupuolella olevaan Sikstuksen kappeliin. Sikstuksen kappeli oli vaikuttavan näköinen ja siellä olevat freskot ovat maalanneet sen ajan italialaiset kuuluisat maalarit kuten Botticelli, Signorelli, Perugino ja Ghirlandaio. Kappelin kattomaalaukset ovat Michelangelon käsialaa ja tunnetuin niistä lienee Aataminen luominen. Kuvaaminen kappelissa oli kielletty ja siitä pitivät huolen useat vartijat, joita huoneessa oleili. Museosta poistuttaessa laskeuduttiin sitten Giuseppe Momon suunnittelemia kierreportaita, joiden yksityiskohdat olivat hienoja ja näyttäviä.
Kierreportaat Vatikaanin museossa
Museon pihaltakin löytyi katseltavaa
Museon jälkeen suuntasimme lounaan kautta uudestaan Pietarinaukiolle (Piazza San Pietro). Paavin puheen loputtua aukio oli tyhjentynyt ja aukiolle pääsi kulkemaan vapaammin. Aukio on Gian Lorenzo Berninin suunnittelema ja aukiota reunustaa 284 toskanalaistatyylistä pylvästä. Lisäksi aukiota reunustaa 140 pyhimyksen patsaat, jotka katsovat korkeuksista kohti aukion keskustaa. Aukion keskellä on yksi Rooman egyptiläisistä obeliskeista, jonka ympärille Bernini suunnitteli tämän ovaalinmuotoisen aukion,
Pietarinaukion obeliski
Pylväät, pyhimyspatsaat sekä jono Pietarinkirkkoon
Pietarinkirkkoa lähestyessä vastaan tuli koko loman pisimmät jonot, kun iso ihmismassa jonotti pääsyään kirkon sisälle. Jono eteni mutkitellen eteenpäin ja ensimmäistä kertaa jouduimme jonottamaan epäystävällisten ihmisten keskellä, jossa ihmiset ahtautuivat toistensa ohi tönien vieressä olevia kanssajonottajiaan. Jonoa hidasti turvatarkastuspisteet, joiden kautta kaikkien viereailijoiden tuli mennä. Laukut ja kamerat menivät hihnalle läpivalaisuun ja ihmiset joutuivat kävelemään metallinpaljastimien läpi kymmenien vartioiden katsoessa vieressä. 
Pietarinkirkko
Kaikki vaiva oli kyllä sen arvoista, sillä sisältä Pietarinkirkko oli vaikuttava. Mitkään aikaisemmista kirkoista ei yltänyt loisteliasuudessaan ja koristeellisuudessaan tämän kirkon tasolle. Kirkon koko yllätti myös, keskikäytävä tuntui jatkuvan ja jatkuvan ja seinien leveydet olivat valtavat.


Pietarinkirkon keskikäytävä
Kirkon etuosa
Valitettavasti kuvat eivät tee oikeutta sille kaikelle loistolle, jota Vatikaanista löytyi. Vaatimattomuus ei kuulunut sinne vaan aika lailla päin vastoin. Kaikki oli suurta ja näyttävää ja yksityiskohtiin oli panostettu paljon. Marmori, kulta, patsaat  ja kaiverrukset tulivat kaikkialla esille.

0 kommenttia :

Lähetä kommentti