Viinimaan 'Mikä Viini!' -tapahtuma Ravintola Koulussa Turussa

, by Tiina


Torstaina 25.9. järjestettiin Turussa ensimmäistä kertaa 'Mikä Viini!' -tapahtuma ja tilaisuus pidettiin Ravintola Koulussa. Tilaisuuteen oli ilmainen sisäänpääsy (ikäraja 18 vuotta). Tapahtuma kokosi yhteen viineistä ja ruoasta kiinnostuneita ihmisiä ja paikan päällä oli mahdollisuus päästä tutustumaan ja maistelemaan yli sadan viinin valikoimaa.

Tapahtumassa oli esillä 20 eri viinintuottajien pisteitä, joissa pääsi tutustumaan tuottajien viineihin. Tarjolla oli niin punaviinejä, valkoviinejä, roseviinejä kuin kuohuviinejä. Mukana oli mm. samppanjatalot Bollinger, Duval-Leroy ja Louis Roederer, Etelä-Afrikan palkituin viinitalo Nederburg, Argentiinan johtava viinintuottaja Trapiche ja Alsacen arvostetuimpiin viinitaloihin kuuluva Trimbach.

Suurin osa esillä olevista viineistä löytyy myös Alkon valikoimasta. Paikan päällä myytiin viininmaistelulipukkeita 1 € / kpl ja suurin osa viineistä maksoi 1-2 lipuketta per maisteluannos (6cl). Kallein mikä omiin silmiin osui taisi olla 14 lipuketta per maisteluannos ja kyseessä oli Bollinger sampanja.


Paikan päällä pystyi myös osallistumaan tasting-tilaisuuksiin, joihin täytyi varata paikka etukäteen. Tilaisuudet veti sommelier Antti Uusitalo, jonka intohimon ja kokemuksen kuuli miehen puheista. Tastingit maksoivat 20 euroa / tasting sisältäen maisteltavat viinit. Vaihtoehtona löytyivät seuraavat tasting-tilaisuudet:

- Samppanjan ja kuohuviinien maailma
- Avaimet ruoan ja viinin liittoon 
- Ammattilaisille suunnattu Samppanjan ja kuohuviinien maailma

Varasimme avopuolison kanssa paikat tuosta 'Avaimet ruoan ja viinin liittoon' -tilaisuuteen. Maistelutilaisuudessa pääsimme kokeilemaan klassisia ja silmiä avaavia yhdistelmiä. Sommelierin opastuksella maistelimme, miten ruoan suolaisuus, hapokkuus sekä karvaus muuttavat viinin makua ja miten viinin makua voidaan pehmentää oikealla ruokavalinnalla.

Maisteluun sisältyi 2 valkoviiniä, 2 punaviiniä ja 2 jälkiruokaviiniä. Näiden herkkujen joukossa ovat muun muassa italialainen laatupunaviini Cecilia Beretta Valpolicella Superiore Ripasso sekä herkullinen jälkiruokaviini Brown Brothers Orange Muscat & Flora. Lisäksi maistamme uusiseelantilaista pinot noiria sekä Ranskan Alsacessa syntynyttä rieslingia.


1. Errazuriz Sauvignon Blanc Single Vineyard, Chile. Alkon nro 579777, 13-15 €.
Raikas, pirteä ja hapokas, sis. mustaherukkaa ja greippiä. Sitruunan hapokkuus pehmentää viinin, sopii erinomaisesti rapujen ja vaaleiden kalojen kanssa.

2. Domaine Zinck Riesling Prestige, Ranska. Alkon nro 007363, 12-14 €.
Puolikuiva, elegantti, herkkä. Sopii erinomaisesti sushin, mausteisen aasialaisen ruoan sekä savu- tai graavikalan seuraksi.

3. Black Cottage Pinot Noir, Uusi-Seelanti. Alkon nro 924247, 21-23 €.
Keskitäyteläinen, lempeän tanniininen ja mehevä. Ennen tarjoilua hyvä pitää ½h jääkaapissa, tarjoilulämpötila 15-16 astetta. Sopii erinomaisesti tattirisoton, paahdetun ankan tai muiden riistaruokien kanssa.

4. Cecilia Beretta Superiore Valpolicella Ripasso, Italia. Alkon nro 434797, 14-16 €.
Valmistetaan Amaronen mäskistä ja valpolicella viinistä. Sopii pitkään haudutettujen liharuokien, kovien ja vahvojen juustojen sekä tumman lihan kanssa.

5. La Caliera Moscato d'Asti, Italia. Alkon nro 557844, 7-9 €.
Makea ja aromaattinen jälkiruokaviini. Sopii hyvin mansikoiden, hedelmäsalaatin, marjojen sekä suolaisten ja pehmeiden juustojen kanssa. Tämä oli minun ehdoton suosikki :)

6. Brown Brother Orange Muscat and Flora, Australia. Alkon nro 925334, 12-14 €.
Makea jälkiruokaviini, jossa appelsiinin aromin aisti hyvin. Todella makean makuinen, vaikka sisältää sokeria vähemmän kuin 5. viinivaihtoehto. Sopii hyvin sinihomejuustojen kanssa.

0 kommenttia :

Lähetä kommentti