Gluteenittomat omenasämpylät (G, M)

, by Tiina


Gluteenittoman leivän valmistaminen on ollut haastavaa taikinasta puuttuvan sitkon takia. Monet kokeilut ovatkin päätyneet todella hauraaseen rakenteeseen tai vielä pahempaa - mauttomuuteen. Mielestäni gluteenittomilla jauhoilla valmistetut tuotteet eivät omaa samanlaista makua kuin tavallisilla vehnäjauhoilla tehdyt tuotteet. Näin ollen maku täytyy saada muualta kuten esim. siemenistä, vihanneksista tai mausteista.

Itse olen kokenut ongelmalliseksi taikinan kohottamisen tai sen olemattomuuden. Leivät ovat jääneet todella tiiviiksi eikä niihin ole tullut samanlaista ilmavuutta kuin haluaisin leivässä olevan. Myös taikinan koostumus on ollut sellainen, ettei sitä ole kauheasti pystynyt käsittelemään. Gluteenitonta leivontaa -sivulla onkin hienosti kerrottuna vinkkejä gluteenittomaan leivontaan, jotka kannattaa lukaista läpi jos haluaa ymmärtää gluteenittomien tuotteiden toimintaa. Yksi iso ero tavallisen ja gluteenittoman taikinan kohottamisen välillä on, että pääsääntöisesti gluteenittomia tuotteita kohotetaan vain kerran. Taikina valmistetaan ja heti sen jälkeen muotoillaan halutut tuotteet ja vasta sen jälkeen kohotetaan taikina ennen uuniin siirtämistä. Tuplakohotus ei paranna taikinan kuohkeutta vaan saattaa jopa nollata koko yrityksen.

Olin juuri sulattanut pakkasesta omenasosetta toista tuotetta varten ja sitä jäi paljon yli, joten sille täytyi keksiä jotain ennen kuin se menisi pilalle. Leipä oli loppumaisillaan, joten kokeilin sitten valmistaa omenasämpylöitä. Pohjana käytin tätä porkkanasämpylöiden ohjetta, mutta vaihdoin omenan porkkanan sijalle. Lisäksi käytin jauhoina tummia Jytte-jauhoja, jotka sopivat erinomaisesti leivän valmistamiseen. Jauhot kannattaa punnita, sillä gluteenittomat jauhot ovat niin hienojakoisia, jolloin mitalla mitatut tilavuudet voivat poiketa paljonkin.Omenasämpylät, 9 isoa (G, M)

5 dl lämmintä vettä
1 rkl psylliumia
1 rkl sokeria
2 tl kristallisuolaa
2 pss kuivahiivaa (tai 50 g tuoretta)
2½ dl omenasosetta
½ tl ksantaania
500 g tummia Jytte-jauhoja
2 rkl oliiviöljyä

Lämmitä vesi mikrossa (kuivahiivaa käyettäessä 42 astetta, tuorehiivalle 37 astetta) ja lisää joukkoon psyllium, sokeri, suola ja hiiva ja sekoita tasaiseksi. Anna turvota 5 min. Sekoita jauhojen joukkoon ksantaani ja yhdistä puolet jauhoista psylliummassan joukkoon omenasoseen kera koko ajan vaivaten. Jälleen kerran yleiskone osoitti hyvän apunsa, jolloin kädet jäivät vapaaksi. Vaivaa taikinaaa hetken ja lisää joukkoon oliiviöljy sekä loput jauhoista. Jatka taikinan vaivaamista vielä 5 minuutin ajan voimakkaasti. Kastele kädet veteen helpottaaksesi taikinan käsittelyä ja muotoile taikinasta sämpylöitä leivinpaperitetulle pellille. Anna sämpylöiden kohota lämpimässä paikassa 45 min ja paista 225 asteisessa uunissa 25-30 minuuttia.0 kommenttia :

Lähetä kommentti