Arkea helpottavat niksit

,


1. Lieden puhdistus sokeripalalla

Valurautaisilla levyillä varustetun lieden tummentumat on helppo poistaa käyttämällä siihen tavallista sokeripalaa. Vaikka aluksi se saattaa kuulostaa epämielyttävältä, ei liesi kärsi käsittelystä. Sokerinpala on kuintenkin paljon heikompi materiaaali kuin liesi :)

Puhdista ensin irtoliat pois liedeltä ja hankaa levyn reunaan jääneet tummnetumat sokeripalalla. Puhdistamisen jälkeen liesi on hyvä puhdistaa kunnolla, ettei sokerijäännökset pala siihen kiinni seuraavan lämmityksen yhteydessä.

Sokeripalalla saa myös uunin sisälasiin pinttyneet tahrat helposti irti. Ei tarvita kalliita puhdistusaineita tai erikoisia harjoja, vaan pelkkä sokeripala.

2. Pohjaan palaneen kattilan puhdistaminen

Kattilan saa puhdistettua, kun laittaa siihen vettä ja tavallista pyykkipulveria. Sen jälkeen keitetään viisi minuuttia ja puhdistetaan pinttynyt lika. Lopuksi huuhdellaan kunnolla ettei pyykinpesuaineesta jää jäänteitä kattilaan.

3. Ikkunoiden putsaaminen

Ikkunat saa kiiltäväksi etikkaveteen kastetulla liinalla. Lisää 1 rkl väkiviinaetikkaa 3 dl:aan vettä ja sekoita. Ikkunoiden kuivaamiseen toimii erittäin hyvin tavallinen sanomalehti.

Jos ikkunat eivät ole hirveän likaiset, voi ne pestä pelkällä lämpimällä vedellä ja kuivata hyvin. Kun pesuainetta ei ole käytetty, ei ikkunoihin myöskään jää kirjavia raitoja.

4. Mattojen raikastaminen ruokasoodalla

Maton voi helposti puhdistaa ja raikastaa, kun sirottelee siihen ruokasoodaa. Anna aineen vaikuttaa n. 15 minuuttia ennen imurointia.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Ammatikseen paikkoja järjestävä Tuula Lahtinen neuvoo, miten saat asunnon puhtaaksi.

1. Mieti jokaisen tavaran kohdalla, onko sille vielä käyttöä. Jos joudut miettimään vastausta pitkään, se tarkoittaa, että esine on tarpeeton. Kyllä vastauksen tietää heti.

2. Ne esineet, joita aktiivisemmin käytetään, ovat yleensä varaston ovensuussa tai muuten helppokulkuisessa paikassa. Kaukaisiin nurkkiin jääneet tavarat ovat sellaisia, joista voi hyvin luopua.

3. Kausivaatteet kannattaa säilöä tyhjiöpusseihin ja imeä imurilla pusseista ilmat. Silloin vaatteet ovat turvassa pölyltä ja mahtuvat 75 prosenttia pienempään tilaan.

4. Kirjoita aina laatikoihin, mitä olet niihin laittanut. Ja mieti, mitä niihin säilöt! Jos sama laatikko on seurannut muutosta toiseen avaamattomana, on siitä syytä hankkiutua eroon.

5. Kun olet saanut varaston pahimman kaaoksen hallintaan, mieti uudestaan tilan säilytysjärjestelmä. Hanki vaatetanko ja korkeat hyllyt, joihin laatikot saa ladottua. Koko huonekorkeus kannattaa ottaa käyttöön ja laittaa vaikkapa useampi vaatetanko päällekkäin.

6. Jokaiselle tavaralle pitäisi olla oma paikkansa. Monet jemmaavat turhaan esimerkiksi vanhaa kahvinkeitintä, jos sitä joskus vielä tarvitsisi sukujuhlia varten. Kaikkea ei tarvitse omistaa. Naapuriltakin voi lainata.

7. Älä yritä haukata liian suurta palaa kerralla. Raivaa vaikkapa neljä tuntia per päivä tai yksi hylly kerrallaan. Silloin raivausvire pysyy hyvänä.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Tahranpoisto-opas:
http://www.siivous.info/tahranpoisto-opas

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Kodinhoitovinkkejä netissä ja teoksissaan jakava kirjailija Sarah Aguirrelistasi keittiön kaapeista löytyviä arkisia tuotteita, joita ei heti yhdistäisi siivoukseen. Kotitalousasiantuntija väittää seuraavien yllättävien tuotteiden todella toimivan.
1. Ketsuppi
Ketsuppitahrat ovat vaikeita pudistettavia pyykissä, mutta ketsuppi toimii silti myös puhdistajana. Sillä voi irrottaa tummentumia esimerkiksi pannuista ja kattiloista.
2. Vaalea leipä
Vaaleaa leipää suositellaan ensiavuksi särkyneen lasin siivoamisessa, sillä pienet lasinsirut ja muu irtolika tarttuu helposti leivän pintaan.
3. Kahvinpurut
Kahvinpurut tepsivät epämiellyttäviin hajuihin. Puruja voi laittaa ilmanraikastajiksi haastaviin kodin kohteisiin.
4. Riisi
Esimerkiksi kapeat maljakot tai pullot voivat olla hankalia tiskattavia. Riisi voi ratkaista ongelman. Kaada astiaan pari ruokalusikallista raakaa riisiä ja vettä siten, että riisi peittyy kunnolla. Ravista astiaa muutama minuutti ja huuhtele.
5. Tee
Teetä ei pidä käyttää laminaateille, herkille pinnoille eikä vaalealle puulle, mutta musta tee toimii tumman puulattian moppaamisessa kiiltoa antavana tuotteena. Ämpärilliseen tarvitaan lämpimän veden lisäksi noin 5-6 teepussia, joiden annetaan liota vedessä noin 10 minuuttia. Ennen moppaamista teevettä kannattaa testata pienelle alueelle.
6. Limut
Coca-cola on tunnettu hyvänä hankausaineena esimerkiksi kylpyhuoneen pinnoille, mutta myös muiden limujen sisältämät vahvat hapot tepsivät tahroihin.
7. Maissijauho

Maissijauho tehoaa esimerkiksi mattojen rasvatahroihin. Jauhon voi levittää tahralle ja antaa sen vaikuttaa 10-20 minuuttia, jonka jälkeen kohta imuroidaan.

Lähde: Housekeeping.about.com

0 kommenttia :

Lähetä kommentti