Omena-vaniljasose

, by Tiina

Omena-vaniljasose
Nyt kun syksyn sadonkorjuun aikaan saadaan paljon omenaa puista, niin täytyyhän ne jotenkin saada hyödynnettyä. Kokeilin tänä vuonna ensimmäistä kertaa tehdä itse omenasosetta ja valitsin omenan lisäksi sitruunan ja vaniljan tuomaan makua. Löysin sopivan reseptin, jota hieman muunneltuna olen nyt käyttänyt kahteen otteeseen. Mitat ovat suuntaa antavia, olen sitten maun mukaan lisänyt tarvittaessa sokeria tai sitruunaa. Nyt käytin soseeseen vanhempien puutarhasta saatuja omenoita, jotka olivat niin kirpeitä, että vaativat vähän enemmän sokeria tasapainottamaan makua. Halusin jättää soseen hieman kirpeän makuiseksi, jolloin se sopii todella hyvin esim. makeisiin leivonnaisiin eikä kokonaisuus ole liian makea.

Dr. Oetkerin vaniljamylly


Valmista sosetta tästä reseptistä tulee n. litran verran. Itse purkitin soseen kahteen Ikean Korken-nimiseen lasiastiaan, joiden tilavuudet olivat 0,5 l. Ja hintaa purkeilla oli 2 € / kpl. Purkit on hyvä pestä ennen käyttöä ja itse olen vielä ennen purkittamista pitänyt niitä 100 asteisessa uunissa noin 10 minuuttia.

Lisäksi pääsin kokeilemaan Dr. Oetkerin vaniljamyllyä, joka osottautui käytössä aivan loistavaksi! Mylly sisältää 5 paloiteltua Madagaskarin Bourbon vaniljatankoa. Myllyä pyörittämällä saa helposti lisättyä haluttu määrä vaniljaa ilman, että vaniljasta menee mitään hukkaan.


Omena-vaniljasose
400 - 500 g paloiteltuja omenoita, joista kota poistettu
½ sitruunan mehu
1 - 1½ dl vettä
vaniljaa oman maun mukaan
50 g hillosokeria

Puhdista omenat, irrota omenakodat ja pilko pienemmiksi palasiksi. Lisää vesi, omenapalat, sitruunan mehu ja vanilja (n. 1 tl raastettua vaniljaa) kattilaan ja keitä kunnes omenat ovat pehmeitä. Soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi. Lisää hillosokeri ja kiehauta vielä hetki. 
Lämmitä uuni 100 asteeseen ja laita purkit (ilman silikonitiivistettä) uuniin 10 minuutiksi. Ota purkit pois uunista ja kaada sose kuumiin purkkeihin. Älä sulje purkkia ennen kuin sose on hieman jäähtynyt. Jäähtymisen jälkeen sulje tiiviisti ja säilytä kylmässä.


0 kommenttia :

Lähetä kommentti