Tapas-ilta!

, by Tiina


Viime viikonloppuna päätimme pitkästä aikaa valmistaa erilaisia tapaksia. Kaikki ohjeet yhtä lukuunottamatta löytyvät kirjasta Små spanska munsbitar tapas. Ruokajuomaksi valikoitui valkoviini, jota löytyi valmiiksi kaapista avattuna, Black Tower Riesling. Ei ehkä kaikkein parhain vaihtoehto tapaksille, mutta sai kelvata.

Tapas-ilta!
Aikaa kannattaa varata paljon, kun lähdetään valmistamaan tapaksia. Me valmistettiin 6 erilaista tapasta ja niiden tekemiseen meni kaiken kaikkiaan varmaan parin tunnin verran.

Friteeratut ravunpyrstöt

Friteeratut jättravunpyrstöt
8 kpl isoja jättiravunpyrstöjä
1 ½ dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
ripaus cayennepippuria
1 tl leivinjauhetta
1 ½ dl olutta
2-3 dl auringonkukkaöljyä

Kuori ravut, jos niissä on kuori jäljellä. Sekoita jauhot, suola, cayenne ja leivinjauhe syvällä lautasella. Vispaa olut joukkoon. Kuivaa ravunpyrstöt talouspaperilla. Lämmitä friteerausöljy n. 180 asteeseen (öljy on tarpeeksi lämmin kun leivänpalanen ruskistuu 15 sekunnissa). Käytä kattilaa, jossa on kansi tai friteerauspannua! Dippaa ravunpyrstöt friteeraustaikinaan ja friteeraa parin minuutin ajan kunnes ovat kullankeltaisia.



Gratinoidut tomaatit

Gratinoidut tomaatit

4 luumutomaattia
1½ rkl korppujauhoja
1 rkl hienonnettua persiljaa
1 valkosipulinkynsi
½ banaanisalottisipuli
6 saksanpähkinää
suolaa ja pippuria
1½ rkl oliiviöljyä
juustoraastetta

Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen. Sekoita korppujauhot ja persilja pienessä astiassa. Kuori ja hienonna valkosipuli, salottisipuli ja sekoita persiljajauhon joukkoon. Murskaa pähkinät ja lisää massan joukkoon. Halkaise tomaatit ja ripottele seosta päälle, lisää suolaa ja pippuria ja lopuksi juustoraaste tomaattien päälle. Gratinoi uunin keskitasolla n. 10 - 15 min.


Valkosipulileipä
 Valkosipulileipä

1 patonki
4 rkl oliiviöljyä
½ tl suolaa
3 valkosipulinkynteä pilkottuna
3 rkl hienonnettua persiljaa

Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Puolita leipä ja kostuta puolikkaat oliiviöljyssä sekä ripottele suolaa päälle. Hienonna valkosipuli ja lisää persiljan kanssa leivän päälle. Gratinoi n. 5 min uunissa kunnes leipä on kullankeltainen.


Marinoidut kananpalat
 Hunajalla sekä sinapilla maustetut kanapalat
2 kanafilettä
1 kananmuna
3 rkl vehnäjauhoja
½ tl suolaa
rouhittua mustapippuria
3 rkl oliiviöljyä
3 rkl juoksevaa hunajaa
2 rkl dijonsinappia
1 rkl soijakastike

Leikkaa kana pieniksi suupalan kokoisiksi palasiksi. Vispaa kananmunan rakenne rikki syvälle lautaselle. Sekoita jauhot, suola ja pippuri toiselle lautaselle. Dippaa kananpaloja ensin kananmunassa ja sen jälkeen jauhoseoksessa. Paista kananpalasia kuumalla paistinpannulla kunnes ovat kullankeltaisia ja kypsiä. Sekoita hunaja, sinappi ja soijakastike ja sekoita pannulle kananpalasten joukkoon.


 Sherrymarinoidut herkkusienet
6 herkkusientä
3 rkl oliiviöljyä
suolaa
rouhittua mustapippuria
4 rkl kuivaa sherryä
½ nippua hienonnettua persiljaa

Leikkaa herkkusienet neljään osaan. Paista öljyn kanssa puolilämpimällä pannulla. Lisää suola ja pippuri ja kaada sherry joukkoon. Anna kiehua muutaman minuutin ajan. Lisää hienonnettu persilja.




Sinihomejuustolla gratinoidut sinisimpukat
Sinihomejuustolla gratinoidut sinisimpukat
500 g sinisimpukoita keitettynä
1½ dl vettä
1½ valkoviiniä
½ kalaliemikuutio
1½ dl sinihomejuustoa murusina
2 viipaletta vaaleaa leipää
½ dl kermaa
½ dl hienonnettua persiljaa
mustapippuria

Pese simpukat ja rapsuttele kuoret puhtaaksi. Lisää kattilaan vesi, valkoviini sekä kalaliemikuutio. Keitä sinisimpukoita noin 5 minuutin ajan nesteessä. Huom! Vain auenneet simpukat ovat syötäviä! Irrottele kypsistä simpukoista päällimmäinen kuorenpuolikas. Leikkaa leipäviipaleista kantit pois ja leikkaa ne pieniksi kuutioiksi. Sekoita niiden joukkoon kerma ja anna leivän pehmitä hetki. Lsiää loput ainekset ja sekoita tahnaksi. Laita seosta jokaisen simpukan päälle ja gratinoi 225 asteisessa uunissa n. 8 minuuttia.

2 kommenttia :

  1. Oooh.. Eipä oo mulla kutsua tullut tapas-pöytään. ;D Hyvält näyttää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tapas-ilta on todella kokeilemisen arvoinen! Ja kun on enemmän väkeä mukana, voi tarjolle ottaa vielä enemmän erilaisia maistiaisia. Todella kätevää, kun voi yhdellä istumalla maistaa useita erilaisia vaihtoehtoja.

      Ja ei muuta kuin itse järjestämään, silloin kutsu ainakin on varma :)

      Poista