Gluteenittomat sämpylät

, by Tiina

Haeskelin netistä ohjetta täysin gluteenittomien sämpylöisen valmistamiseen ja muutamia kokeilun arvoisia reseptejä löytyikin. Olemme kutsuneet kaveripariskunnan viikonlopuksi grillailemaan ja tarjolle olisi tarkoitus loihtia omatekoisia hampurilaisia, lohkoperunoita ja coleslaw-salaattia. Pariskunnasta toinen osapuoli on keliaakikko, joten sämpyläohje meni uusiksi ja tuli ensimmäistä kertaa kokeiltua gluteenittomia leipomuksia.

Kaupassa pyöriessä ja gluteenittomia raaka-aineita etsiessä huomasi, miten paljon tuotteet sisältävätkin kotimaisia viljoja ja miten monessa asiassa keliaakikon pitääkin olla tarkkana ostaessaan ruoka-aineita. Kävimme Turun Kupittaan Citymarketissa ja iso hatunnosto tuotetarjonnalle, keliaakikkoja oli ajateltu monipuolisilla tuotteilla ja raaka-aineilla! Löytyi paljon valmiita tuotteita, mutta myös leivontatarvikkeita kuten jauhoja. Ja tuotteet oli hyvin esillä hyllyissä omalla "Gluteeniton"-kyltillään.

Seuraavaksi olikin siirtyminen keittiöön ja sämpyläohjeen testaaminen :) Tällä kertaa kokeilussa oli Maku.fi-sivuston Gluteenittomat sämpylät pienin muutoksin. Ohjeessa oleva psyllium on jänönratamon kuivatuista siemenistä valmistettua jauhetta, jota käytetään apuaineena gluteenittomassa leivonnassa antamaan taikinaan sitkoa.

Gluteenittomia leivonnaisia leipoessa sähkövatkain tai monitoimikone on kätevä apu, sillä taikina on hyvin tarttuvaa. Myös leipäkonetta voi käyttää valmistuksessa, jos sellaisen omistaa. On myös hyvä huomioida, että gluteenittomat hiivataikinat kestävät vain yhden kohotuksen, joten ne kannattaa kohottaa vasta leivonnaisina, ei taikinana.

Gluteenittomat sämpylät

16 kpl pieniä tai 6 kpl isoja

30 g kuivahiivaa
4 dl vettä
1 rkl psylliumia
1 dl Semper kaurahiutaleita (gluteeniton)
¼ tl suolaa
½ rkl sokeria
½ dl Floran juoksevaa kasvirasvasekoitetta
50 g emmental-mozzarellajuustoraastetta
½ dl tattarijauhoja
4 dl gluteenitonta jauhoseosta


Liuota kuivahiiva 42ºC:seen veteen. Lisää psyllium ja kaurahiutaleet ja anna turvota 10 min. Sekoita joukkoon suola, sokeri, rasva sekä juustoraaste. Lisää jauhot pienissä erissä sekoittaen samalla joko sähkövatkaimen tai monitoimikoneen taikinakoukuilla. Sekoita n. 10 min keskiteholla, jotta taikinaan muodostuu kunnon sitko.
Öljyä kädet ja pyörittele taikinasta sämpylät. Kohota sämpylät leivinpaperoidun pellin päällä lämpimässä paikassa noin 20 min. Paista lopuksi 225 ºC:ssa ~10 min. Isompia sämpylöitä voi paistaa 15 min, jotta kypsyvät myös sisältä.0 kommenttia :

Lähetä kommentti