Chiliä, Black Angus -pihvi ja marjoja - 3 ruokalajin menu sekä vuoden viini 2013

, by Tiina

Viikonloppuna kokkailtiin pidemmän kaavan mukaan. Tällä kertaa meidän kolmen ruokalajin illallinen koostui valkosipuli-chilivoilla maustetuista etanoista, papu-pekonipaistoksesta Black Angus härän ulkofileen kera sekä jälkiruokana olleesta gluteenittomasta marjapannukakusta.

Ihan ensimmäisenä kuva omasta chilisadosta, tai oikeastaan osasta siitä. Punainen chili on Tapas-lajiketta, jonka tulisuus on luokkaa 5 asteikolla 1-10. Mielestäni tulisuus oli pienempi kuin tuo 5, odotin paljon polttavampaa lopputulosta mitä todellisuus oli. Mutta pari kappaletta kun pilkkoi voin joukkoon, antoi se kivasti pientä potkua etanoille :)

Chili - Tapas, omasta sadosta poimittua
Alkuruokana oli siis chili-valkosipulivoilla maustettuja etanoita. Ohje on hyvin yksinkertainen ja maku erinomainen. Tällä ohjeella vakosipulin maku on taattu ja muutkin huomaavat seuraavana päivänä, mitä tuli syötyä ;) Toinen hyvä valkosipulinen etanapannuohje löytyy täältä.

Chili-valkosipulivoi (2 annosta)
1 kpl yksikyntistä valkosipulia
60 g voita
2 kpl chilejä
1 puntti persiljaa
12 kpl etanoita

Pilko valkosipuli, chili ja persilja ja yhdistä voin kanssa. Laita etanat etanapannun pohjalle (6 kpl / pannu) ja peittele voin kanssa. Paista uunissa 200 asteessa kunnes voi sulaa ja saa vähän väriä.

Etanapannu
Ruokajuomana toimi tällä kertaa Vuoden viini 2013Baron De Ley Gran Reserva 2004. Kyseistä viiniä saa ainoastaan Alkon tilausvalikoimasta, joten tilasin Alkon kautta itselleni pullollisen. Tarkkaa hintaa en muista, mutta olisiko ollut ~25 € / pullo. Näyttää siltä, että Alko on muuttanut kyseisen pullon tilausvaihtoehtoja, mikäli tulkitsin sivua oikein.
Vuoden viini 2013: Baron De Ley Gran Reserva 2004
Viinipullon aukaisun jälkeen huomasi todella selvästi tammitynnyrin aromin. Viinipullon etiketti paljastikin, että kyseistä viiniä on säilytetty 24 kk amerikkalais-ranskalaisissa tammitynnyreissä (50 % - 50%), jonka jälkeen kypsytys on jatkunut 36 kk pullossa. Gran Reservaa valmistetaan vain parhaimpina rypälevuosina eikä ihme, sillä viinin valmistamiseen kuluu 5 vuotta. Väriltään viini oli todella upea rubiininpunainen, maultaan hyvin monipuolinen ja makuvivahteita tuli rusinasta erilaisiin mausteisiin. Monipuolisesta maustaan huolimatta viini oli kevyt ja jälkimaku maistui pitkään. Asiantuntijat kommentoivat maussa olevan vielä nahkaisuutta ja tupakan makua, mutta tällaiset hienoudet jäivät kyllä itseltä vielä maistamatta :D Viiniä suositellaan liharuokien ystäväksi ja niinpä pääruokana olikin lihaa. Ja täytyy kyllä todeta, että tämä oli varmaan paras punaviini mitä olen maistanut! Kannattaa kokeilla, jos siihen on mahdollisuus.

Black Angus -härkää papu-pekonipaistoksen kera
Stockmannin Hullut päivät tarjosivat Black Angus -naudan ulkofilettä edulliseen hintaan, 24,90 €/kg, joten kaksi runsaankokoista pihviä tarttuikin matkaan ja päätyi illallisen pääruoaksi. Ulkofile maustettiin ainoastaan rose- ja viherpippurilla ja paistettiin kuumalla pannulla voin kanssa, jotta pintaan saatiin kaunis ruskea väri nopeasti. Sen jälkeen pihvit käärittiin folioon ja laitettiin 150 asteiseen uuniin 5 min ennen tarjoilua. Pihvi sai päälleen aivan upean pippuri-viskikastikkeen, jonka ohje on avopuolison käsialaa ♥

Lisukkeena toimi papu-pekonipaistos, joka hurmaa yksinkertaisuudellaan ja maistuu itsessään jo niin hyvälle ettei mausteita juurikaan tarvitse lisätä.

Papu-pekonipaistos
tuoreita vihreitä papuja
pekonia
suppilovahveroita
pinaattia
kevätsipulia

Pilko pavut, pekoni, sipuli ja sienet ja paista pannulla, kunnes kaikki ovat kypsiä. Meillä suppilovahverot olivat pakastettuina, joten sulatimme ne ennen kuin lisäsimme muut aineet pannulle. Tarvittaessa mukaan voi heittää esim. timjamia tai muita yrttejä ja mausteita. Vain taivas on rajana erilaisten maustamisten kanssa. 

Jälkiruoka jatkaa gluteenittomien tuotteiden sarjaa. Kyseessä oli marjapannari, jonka alkuperäinen ohje löytyy Eskimon sivuilta. Korvasin jauhot tummalla gluteenittomalla jauhoseoksella ja kaurahiutaleina käytin Semperin gluteenittomia kaurahiutaleita.

Gluteeniton marjapannari (VL, G)
2,6 dl laktoositonta maitojuomaa
1 kananmuna
0,5 dl kaurahiutaleita
0,5 dl ruokosokeria
0,3 rkl kardemummaa
0,3 dl leivinjauhetta
ripaus suolaa
1/4 dl rypsiöljyä
mustikoita ja vadelmia

Mittaa maito kulhoon ja sekoita kananmuna maidon joukkoon vispilällä vatkaten. Lisää jauhot vähän kerrallaan ja tämän jälkeen kaikki muut ainesosat. Jätä marjat vielä sivuun. Anna taikinan seistäpuolisen tuntia jääkaapissa. Annostele taikina leivosvuokiin ja lisää joukkoon marjoja. Paista vuokia 200 asteessa noin 20 minuuttia.

Gluteeniton marjapannari

0 kommenttia :

Lähetä kommentti