Key lime pie eli limepiirakka

, by Tiina

Tällä kertaa vuorossa oli amerikkalaisille tuttu Key lime pie tai limepiirakka. Key lime pie on saanut alkunsa Floridan Key Westissä 1800-luvun loppupuolella. Alkuperäisessä piirakkaohjeessa käytetään kyseiselle alueelle ominaisten Key limen mehua, mutta tällä kertaa key limet on korvattu vihreillä limeillä kaupan tarjonnan takia. Ohjeesta riipppuen piirasta voidan valmistaa eri tavoilla. Osassa ohjeista piirakka päällystetään marengilla, kun taas toinen puoli käyttää koristeluun kermavaahtoa. Osa käyttää piirakan valmistamiseen uunia ja osa taas jättää paisto-osan pois. Ohjeita löytyy varmasti yhtä paljon kuin on kokkaajiakin. Key limen mehun lisäksi ohjeessa käytetään kondensoitua, makeutettua maitoa. Lopputuloksena saadaan hyvin tuhti ja sitrukselle maistuva jälkiruoka, jolle kermavaahto tai vaihtoehtoisesti marenkikuorrutus tuo tasapainottavan maun. Tämän piirakan ohjeen löysin Pirkan reseptiarkistosta.

Key lime pie eli limepiirakka

Pohja:
200 g Digestive-keksejä
75 g sulaa voita

Täyte:
4 keltuaista
1 prk (397 g) kondensoitua, makeutettua maitoa (Törsleffs)
3 limen mehu
2 tl raastettua limen kuorta.

Koristeeksi:
1 prk Flora vispikermaa
1 tl vaniljasokeria
1 limen siivuja


Vuoraa piirakkavuoka tai irtopohjavuoka (halk. 24 cm) leivinpaperilla. Hienonna keksit ja lisää sulatettu voi keksimurusten joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Painele keksiseos vuoan pohjalle ja reunoille. Paista 175 asteessa noin 8 minuuttia. Anna jäähtyä ennen täytteen lisäämistä.

Vatkaa keltuaisten rakenne rikki sähkövatkaimella ja lisää joukkoon kondensoitu maito sekä limen mehu. Sekoita tasaiseksi. Ei tarvitse vatkata kuohkeaksi, riittää että ainesosat ovat hyvin sekoittuneet. Kaada täyte jäähtyneen keksipohjan päälle. Ravistele vuokaa varovasti tasoittaaksesi täytteen ja poistaaksesi mahdolliset ilmakuplat. Paista 175 asteessa uunin alatasolla 10 - 15 min. Piirakan täyte on tämän jälkeen vielä heiluvaa. Jäähdytä ja laita jääkaappiin vähintään kolmeksi tunniksi, mielellään yön yli.

Koristele piirakka jäähdytyksen jälkeen vaniljasokerilla maustetulla kermavaahdolla ja limen siivuilla.


0 kommenttia :

Lähetä kommentti