Pala Roomaa, osa 1 - hotelli, metro, liikkuminen ja ruokakulttuuri

, by Tiina

Yksi suurista unelmistani toteutui viime viikolla, kun pääsin ensimmäistä kertaa käymän Italiassa. Matkakohteenamme oli tällä kertaa Rooma ja sen kaikki ihanat nähtävyydet ja kohteet. Mikäs sen parempi kuin suunnata etelään, kun Suomessa lämpötilat putoavat lähelle nollaa, sataa vettä ja itseasiassa lähtöpäivänä tuli luntakin. Tarkoituksena oli kiertää paikkoja kävellen kameran kanssa, joten kesähelteet ja aurinko eivät sopineet tähän yhtälöön kaikkien innokkaimpien turistien kera. Tämän takia päädyimme lokakuuhun ja lämpöä riitti koko matkan ajan. Koko viikon saimme nauttia 23-25 asteen lämpötiloista. Yöt ja aamut olivat vilpoisia, jolloin pitkähihainen tuli tarpeeseen. Aamupäivällä aurinko alkoi lämmittämään jo niin paljon, että pitkähihaiset saivat jäädä hotellile. Päivällä tarkeni vallan mainiosti lyhythihaisella paidalla ja capreilla ja kävellessä niidenkin kanssa tuli kuuma. Hieman huvittavaa oli erottua paikallisista ihmisistä, jotka verhoutuivat päivälläkin takkeihin ja huiveihin. Vaatekaupoissa mainostettiin toppatakkeja, mikä näin suomalaisena tuntui hyvin oudolta ottaen huomioon ulkolämpötilan.
Hotellin kattoterassi
Lensimme Italiaan Finnairin lentokoneella, sillä se oli ainoa lentoyhtiö, joka lensi suoraan Helsingistä Roomaan ilman välilaskuja ja koneen vaihtoja. Lentopelkoisena valitsin mielummin lyhyimmän ja nopeimman lentoreitin kohteeseen, vaikka se maksoikin hiukan ylimääräistä. Lento Roomaan sujui hyvin ja olimme jopa aikataulusta edellä saapuessamme Rooman Fiumicino lentokentälle. Lentokentältä jatkoimme matkaa kohti Rooman keskustaa Leonardo Express -junalla, joka kulkee puolen tunnin välein lentokentältä Terminin asemalle (vihreä linja kuvassa). Junalippu maksoi 14 € / hlö (2013) ja oli kalliimpi vaihtoehto kuin bussi tai paikallisjuna, mutta paljon kätevämpi liikkua Terminille ilman pysähdyksiä. Lentokentältä löytyi selvät opasteet, joiden avulla pääsimme suunnistamaan junalle. Liput ostimme lippuautomaatista, joita löytyi useampia asemalta.
Rooman metrokartta (2013)
Varasimme matkaa varten viikon reissun. Näin meillä oli kunnolla aikaa kierrellä nähtävyyksiä, syödä kunnolla ja levätä iltaisin ja silti ehdimme kiertää kaikki suunnitellut paikat. Yövyimme koko viikon IQ Hotel Roma nimisessä hotellissa, joka sijaitsi parin sadan metrin päässä Rooman Termini-asemalta. Näin pääsimme helposti ja nopeasti liikkumaan metrolla ympäri Rooman keskustaa. Ostimme viikon metrolipun, joka maksoi 24 € / hlö (2013). Rooman metrolla on kaksi linjaa; punainen A ja sininen B ja niiden avulla pääsi hyvin siirtymään isoimpien nähtävyyksien lähelle. Tiedossa oli kuitenkin paljon kävelemistä, joten halusimme säästellä jalkoja.

Hotelli oli nappivalinta! Sen sijainti oli keskeinen, huoneet siistejä, palvelu erinomaista ja varsinkin aamupalabuffet oli huikea. Joka aamu hotellin ylimmässä kerroksessa tarjoiltiin mannermainen aamupala, johon sisältyi hedelmiä, juustoja, makkaroita, jogurttia, munakokkelia, pekonia, kroisantteja jne. Jokainen löysi varmasti itselleen sopivan kokonaisuuden. Buffet ei sisältynyt hotellihuoneen hintaan, vaan maksoimme siitä 10 € / hlö ja kyllä se oli hintansa arvoinen. Aamupalan voimin jaksoi helposti myöhäiseen lounaaseen asti. Halutessaan aamupalan pystyi syömään kattoterassilla auringonpaisteessa.
IQ Hotel Roma (sininen rakennus keskellä)
Italiassa ollessa ei voi välttyä maistamasta paikallista kahvia. Ravintolat, kahvilat ja bistrot ovat täynnä erilaisia kahvivaihtoehtoja. Itse olen iso cappuccinon fani, joten tilasin ensimmäisenä sellaisen. Ja täytyy tunnustaa, se oli elämäni parhain cappuccino ♥ Kyllä italialaiset osaavat ja tuntevat kahvinsa. Ruokakulttuuri Roomassa oli monipuolinen, vaihtoehtoja löytyi laidasta laitaan. Ja halutessaan paikalta löytyi myös McDonalds, kebab-ravintolat tai jopa paikallinen kiinalainen ravintola. Me ei sellaisiin sorruttu vaan kierreltiin italialaisia ravintoloita ja syötiin pizzaa, pastaa, raviolia, prosciuttoa, mozzarellaa ja kaikkea italialaiseen ruokaan liittyvää. Myös mereneläviä kokeiltiin risoton kanssa ja kaikki ruuat olivat todella hyviä ja raaka-aineet tuoreita.
Cappuccino kukalla
Hintataso oli mielestäni samaa luokkaa kuin täälläkin, ainakin jos suuntasi vähänkään parempaan ruokapaikkaan. Halvimmat katupaikat jätettiin suosiolla välistä. Ravintolaa etsiessä kannattaa käyttää Tripadvisoria, jolla pystyy helposti etsimään sopivalta tuntuvan ravintolan ja lukemaan muiden arvosteluja paikasta. Tripadvisor toimii myös hotellien haussa hyvin, tarkistimme oman hotellin arvostelut ennen huoneen varaamista :) Kahdelle hengelle alkupala(t), pasta- ja pizza-annokset juomien kera tuli maksamaan yhteensä ~40 €. Pidempi illallinen hyvässä ravintolassa tuli maksamaan kahdelta hengeltä 70-90 €, sisältäen alkuruoat, pääruoan ja lisukkeet, jälkiruoan sekä viinit.
Ihania, pieniä kujia
Italialainen ravintolakulttuuri poikkeaa suomalaisesta jonkun verran. Italialaisesa ravintolassa ravintolalistalta löytyvät ensimmäisenä Antipasti eli alkupalat. Suosituin näistä (ainakin meidän matkalla) oli prosciutto ja mozzarella sekä focaccia-leipä. Antipasti maksoi ~8-10 € / annokselta, mutta yhden annoksen pystyi jakamaan kahden ihmisen kesken. Oli ne sen verran isoja alkupaloja. Seuraavana listalta löytyy Primi eli ensimmäinen annos. Nämä käsittivät kaikki hiilihydraattipitoiset ruoat kuten pastat, raviolit ja lasagnet. Primin hinnat liikkuivat 8-15 € / annos. Primin jälkeen listalta löytyy Secondi eli toinen annos. Secondi sisältää proteiinipitoisemmat ruuat, kuten härän, kanan, vasikan tai lampaanlihat. Hintaluokaltaan secondi oli samanhintainen tai pari euroa kalliimpi kuin primi. Näiden lisäksi listalta löytyvät erikseen Contorni eli lisukkeet. Annokset itsessään eivät sisällä mitään salaatteja, perunoita tai vihanneksia vaan ne tarvitsee tilata erikseen annokseen mukaan. Näin ollen asiakkaat saavat valita haluamansa kokonaisuuden omien mieltymystensä mukaan. Lopuksi listalta löytyivät jälkiruoat, joista mielestäni parhain oli italialainen tiramisu ja jäätelöt. Lisäksi vaihtoehtoina oli juustoja tai hedelmiä ja lähes aina tarjoilijat suosittelivat kahvia. Vaikka joidenkin tietojen mukaan cappuccinon tilaaminen iltapäivällä tai illalla on suuri virhe, niin Roomassa tarjoilijat sujuvasti suosittelivat cappuccinoa kellonajasta riippumatta. Liekö sitten tapa jäänyt jo unholaan vai ovatko tottuneet turistien pyytämään cappuccinoon? :D
Yllättävä löytö keskeltä Roomaa
Aluksi tuntui hurjalta ajatella, että miten italialaiset jaksavat syödä kaikki annokset läpi, kunnes kyselimme asiasta yhdessä hotellin lähellä sijainneesta ravintolasta. Näköjään siellä saa valita ihan vapaasti mitä syö, kaikkia ruokalajeja ei ole pakko syödä ellei niin halua. Oli miten oli, niin ruoka maistui todella hyvälle kaikissa paikoissa, joissa kävimme viikon aikana. Iltaisin ruuan kanssa tilasimme viiniä ja pullollinen keskihintaista viiniä maksoi ~20 €. Lisäksi monessa paikassa oli tarjolla puolikkaita viinipulloja, joiden tilavuus oli 0,375 l. Todella kätevän kokoinen pullo kahdelle syöjälle, jos kokonainen pullo tuntuu liian isolta. Harmi, ettei Suomessa näy tällaisia pullokokoja yleisessä käytössä.

Seuraavassa osassa vieraillaan Fontana di Trevillä, Pantheonissa, Piazza Navonalla sekä Espanjalaisilla portailla.

0 kommenttia :

Lähetä kommentti