Kuhaa kermaviilikastikkeella

, by Tiina


Kala on todella hyvä terveellisten rasvahappojen, useiden vitamiinien ja kivennäisaineiden sekä proteiinin lähde. Evira suositteleekin, että kalaa tulisi syödä viikottain jopa kaksi kertaa ja vaihdellen kalalajeja. Meidän taloudessa kalaruoat ovat pääasiassa koostuneet lohesta tai kirjolohesta riippuen vähän kaupan kalatiskin tarjonnasta. Edellisellä kerralla silmiin pisti kauniit kuhafileet, jotka lähtivätkin mukaan kotiin paistettaviksi. 

Kalatiskillä kannattaa vilkuilla näkyvillä olevia tauluja, joista selviää kalojen pyyntiajat ja paikat. Tuoreen kalan tunnistaa parhaiten puhtaasta ja raikkaasta tuoksusta, mutta kalatiskillä harvoin pääsee haistelemaan päivän tarjontaa :D Tässä tapauksessa kannattaa katsoa tarkemmin kalan väriä, sillä tuoreessa kalassa värit ovat kirkkaat. Vanhentuneessa kalassa kalan väri lähtee tummumaan. Lisäksi kalan rakenne pehmenee mitä vanhempaa kala on.

Kuhan kanssa valmistimme sieni-kasviskuutioita sekä risottoa. Risoton ohje löytyykin jo blogista, voit kurkata ohjetta täältä. Tuolla risotto-ohjeella valmistat varmasti parhainta risottoa, kannattaa kokeilla! Kauniin risottoannoksen saa kätevästi tehtyä pyöreällä muotilla. 

Itse kuhan valmistimme paistamalla miedolla lämmöllä pannulla muutaman minuutin per puoli. Pannu ei missään nimessä saa olla liian kuuma kuhan paistamiseen, jos kala paistetaan voissa. Ennen paistamista kalan kummallekin puolelle lisättiin suolaa ja valkopippuria sekä pieni ripaus sokeria. Lisää makua kalaan saa, kun lisää pannulle voisulaan sitruunaa, fenkolinsiemeniä, tilliä ja vähän valkosipulia. Voi myös mieltymysten mukaan kokeilla chiliä, piparjuurta tai inkivääriä. Itse pidän kalan omasta mausta enkä halua peittää sitä vahvojen mausteiden alle. Kastikkeeseen voi toki lisätä enemmän makuja.

Tällä kertaa kuhalle valmistettiin kermaviilikastike kaveriksi, sillä jääkaapissa oli jo ennestään avattu kermaviili, joka oli hyvä käyttää pois.



Kermaviilikastike kuhalle
1 prk kermaviiliä
sitruunamehua
suolaa
sitruunapippuria
currya
ripaus sokeria

Sekoita mausteita oman maun mukaan kermaviilin joukkoon. Anna kastikkeen tekeytyä hetki jääkaapissa.


Sieni-kasviskuutiot
1 pss pakaste suppilovahveroita (~2 dl)
(nämä ovat anopin keräämiä sieniä, jotka on pakastettu pienessä pussissa)
1 porkkana
1 sipuli
10 kpl tuoreita vihreitä papuja
pinjan siemeniä
hunajaa
soijakastiketta
mustapippuria

Sulata sienet ja paista kuumalla pannulla voinokareen kera. Pilko sipuli isoiksi palasiksi ja leikkaa porkkanasta ohuita siivuja. Keitä papuja muutama minuutti vähäsuolaisessa vedessä. Lisää porkkananpalaset sienien joukkoon ja paista kunnes ovat melko pehmeitä. Lisää pavut, pinjan siemenet  sekä sipuli ja jatka paistamista muutaman minuutin ajan. Mausta soijakastikkeella (~ 1 rkl) ja hunajalla (~1,5 rkl) ja ripottele lopuksi mustapippuria joukkoon.

0 kommenttia :

Lähetä kommentti