Hyvää Suomesta -kotiruokakilpailu

, by Tiina


Minuun otettiin blogin kautta yhteyttä ja kysyttiin kiinnostusta osallistua Hyvää Suomesta kotiruokakilpailuun. Kauaa ei osallistumista avopuolison kanssa tarvinnut miettiä ja ilmoittautuminen kisaan lähti matkaan. Kilpailun tarkoituksena on valmistaa kotiruokaa, jossa käytetään vähintään kolmea Hyvää Suomesta -merkittyä ainesta (resepteissä "HS-merkitty").


Kilpailuun osallistuneiden kotiruokia voit selata osoitteessa Ruoka.fi. Huomaathan, että äänestäjäkin osallistuu arvontaan :) Äänestysaikaa on 25.4. asti ja voittaja-annos julkaistaan 5.5.2014 sekä neljä muuta eniten yleisöääniä saanutta osallistujaa. 



Kaikki mukaan äänestämään!

Tästä pääset äänestyslinkkiin.



Hyvää Suomesta -tunnus

Jokainen on varmasti nähnyt kaupassa käydessään tämän tutun joutsen-merkin, joka kertoo tuotteen kotimaisuudesta lauseella Hyvää Suomesta - Gott Från Finland. Tuottaja saa pakkaukseen tämän merkinnän, kun tuote on valmistettu ja pakattu Suomessa ja kun raaka-aineista vähintään 75 % on suomalaista. Poikkeuksena tähän ovat liha, kala, kananmuna sekä maito, joiden on oltava 100 % suomalaista. Lisäkriteerinä yhden ainesosan tulee olla 100 % suomalaista. Lisäinfoa Hyvää Suomesta -merkistä löydät täältä. Merkki on siis takuu suomalaisesta tuotteesta ja mikäs sen parempi tunnus kuin sinivalkoinen väri sekä Suomen kansallislintuna tunnettu joutsen.





Mitä sinä ensimmäisenä ajattelet, kun kuulet sanat suomalainen ruoka?

Kauppojen hyllyiltä löytyy paljon kotimaisia elintarvikkeita ja ruoanlaitossa tulee usein hyödynnettyä kauden tuotteita tarjonnan mukaan. Pääsääntöisesti meidän taloudessa tuotteet valitaan suomalaisista raaka-aineista juurikin niiden laadun, tuoreuden ja maun takia - vaikka se välillä tarkoittaakin hieman korkeampaa hintaa. Suomessa noudatetaan niin hyvää laatujärjestelmää, että tuotteiden jäljitettävyys on mahdollista ihan paikallisen tuottajan luokse ja lähituottajien ansiosta tuotteet ovat tuoreita. Hygieniataso on korkea, joka takaa puhtaat ja turvalliset tuotteet. Koko olemassa oleva laatuketju, johon kuuluvat tuottajat, teollisuus, kauppa ja kuluttajat, luovat perustan hyvälle laadulle.

Mielestäni Suomen ruokavahvuuksiin kuuluvat maitotuotteet, joita on tarjolla runsaasti. Vaihtoehdoista nostettakoon esille luomu-, hyla ja laktoosittomat tuotteet, joita ei ulkomaisista tuotteista löydy - ei ainakaan yhtä laajalla tuotekannalla. Lisäksi tarjolla on niin rasvattomia, vähärasvaisia tai vähän rasvaisempiakin tuotteita kattamaan asiakaskunnan eri tarpeita. En ole muissa maissa törmännyt yhtä vakuuttavaan tarjontaan. Itse olen siirtynyt käyttämään täysin luomumaitoa vuosia jatkuneiden vatsaoireiden takia. Jo kuukauden käytön jälkeen vatsavaivat katosivat ja ainoa muutos ruokavaliossa oli siirtyminen luomumaitoon.

Myös kasvikset ja vihannekset ovat arvostuksessa korkealla. Ruokakaupat hyödyntävät mielestäni tehokkaasti lähituottajia, jolloin tuotteet saadaan lyhyen kuljetusketjun ansiosta nopeasti tuottajilta kuluttajille taaten näin niiden tuoreena säilyminen. Ja tälläkin alueella luomu nostaa päätään vuosi vuodelta enemmän. Myös kauppojen valikoimat laajenevat ja luomutuotteita löytyy vuosi vuodelta enemmän kaupoista. Ja mikäs sopiikaan paremmin kotiruokaan kuin kotimaiset kasvikset ja vihannekset. Porkkana, sipuli, punajuuri, kurkku, paprika...lista on todella pitkä ja varmasti löytyy jokaiselle jotakin. Meidän taloudessa peruna, riisi ja pasta korvataan usein kasviksilla ja vihanneksilla.

Kolmantena haluan nostaa esille kotimaiset viljatuotteet. Täällä pohjoisessa ilmasto asettaa haastavat olosuhteet viljelijöille ja rajoittaa lajikemääriä. Ilmastosta huolimatta meillä on kuitenkin useita viljalajikkeita, jotka menestyvät näinkin pohjoisessa ja tunnetuimmat niistä ovat kaura, ohra, vehnä ja ruis. Varsinkin ruis on sellainen viljatuote, joka tunnetaan harvassa maassa. Ja mikä onkaan parempaa kuin tuore, lämmin ruisleipä ja voi. Voi veljet, leipä on kyllä tuote, josta en voi koskaan luopua.

Neljäntenä ja viimeisenä – mutta ei missään nimessä vähäisimpänä - asiana nostaisin esille liha-, kana- ja kalatuotteet. Suomi on siitä hieno maa, että meiltä löytyy näitä kaikkia. Lihat ja kalat ovat puhtaita ja hyvin valvottuja ja ainakin itse ostan luottavaisin mielin kotimaisilla laatumerkeillä merkattuja eläintuotteita.
  
Koska maailma kansainvälistyy huimaa vauhtia, kulttuurit yhdistyvät tai saavat vaikutteita toisistaan, myös ruuanlaitossa erilaiset kulttuuriominaisuudet nostavat päätään. Nykyään voidaan vaikutteita ottaa niin idästä kuin lännestä, pohjoisesta tai etelästä. Ruokamaailman monipuolisuutta voidaan jalostaa yhdistämällä myös ulkomaalaisia tuotteita suomalaisten tuotteiden mukaan saaden lopputulokseksi eksoottisia lopputuloksia. Välillä on kiva kokeilla valmistaa kiinalaista ruokaa kotikeittiössä tai vaihtoehtoisesti keskieurooppalaista perinneruokaa. Mutta loppujen lopuksi se on se kotimainen, suomalainen ruoka, joka tekee kotiruoasta kotiruoan ♥


Yksinkertaisista tuotteista saa pienellä vaivalla hyvää ja näyttävää.
  


Katkarapumousse

1 prk Valio pehmeä raejuusto, HS-merkitty
1 rkl sitruunamehua
1 rkl chilikastiketta
½ tl sitruunapippuria
½ tl suolaa
½ tl pippuria
puoli nippua tilliä, HS-merkitty
120 g katkarapuja
2 kpl liivatelehtiä
1 dl kuohukermaa, HS-merkitty
persiljaa, HS-merkitty

Laita liivatelehdet kylmään veteen. Pilko tilli ja yhdistä kaikki aineet paitsi kuohukerma ja liivatelehdet tehosekoittimessa ja sekoita massa tasaiseksi. Vatkaa kuohukerma kevyesti vaahdoksi ja sekoita varovasti massan joukkoon. Kiehauta pieni määrä vettä kattilassa ja sulata liivatelehdet kiehuvaan nesteeseen. Yhdistä kapeana norona moussen joukkoon samalla sekoittaen. Vuoraa sopivanmuotoinen astia tuorekelmulla ja kaada mousse muottiin. Laita jääkaappiin jähmettymään joko yön yli tai puoleksi tunniksi pakkaseen ja siirrä sen jälkeen jääkaappiin. Jähmettymisen jälkeen irroita varovasti mousse muotista ja aseta lautasella ja koristele persiljalla.

Appelsiini-porkkanarisotto

2 porkkanaa
1 salottisipuli
2 dl riisiä
8 dl vettä
1½ kanaliemikuutiota
1½ dl appelsiinimehua tuoreista appelsiineista (2 kpl)
0,5 dl raastettua parmesaania
ruohosipulia, HS-merkitty

Kuutioi salottisipuli ja raasta porkkanat raasteeksi. Kuullota sipuli ja porkkana isossa kattilassa öljyn kanssa. Lisää riisi ja pyörittele kunnes riisistä tulee lähes läpinäkyvää. Lisää appelsiinimehu.  Valmista kanaliemi liuottamalla liemikuutio kuumaan veteen ja lisää kattilaan mausteiden kanssa ja anna kiehua 15 min ilman kantta. Lisää lopuksi raastettu parmesaani ja sekoita tasaiseksi.


Kaurahiutaleilla leivitetty kirjolohi

1 dl kaurahiutaleita, HS-merkitty
 1tl suolaa
1 tl pippuria
1 tl sitruunapippuria
½ tl cayennepippuria
200 g suomalaista kirjolohta
voita & oliiviöljyä

Käytä kaurahiutaleet tehosekoittimessa, jotta saat hienoa kauramurua. Lisää kauran joukkoon mausteet ja sekoita tasaiseksi. Leikkaa lohesta 2-3 cm viipaleita ja pyöräytä sitä leivitysjauhoissa. Lämmitä paistinpannu kuumaksi, lisää nokare voita ja oliiviöljyä pannulle ja paista lohenpalaset jokaiselta sivulta. Aloita nahkapuolelta, jolloin pintaan saadaan kiva rapeus. Lohi on kypsä, kun se on paistunut kullanruskeaksi jokaiselta sivulta.


Béchamel -kastike kananmunalla

3 rkl voita
3 rkl vehnäjauhoja

4 dl maitoa, HS-merkitty

1 kananmuna, HS-merkitty

valkopippuria

1 tl suolaa
mustapippuria

Sulata voi kattilassa ja lisää vehnäjauhot sulaneen voin joukkoon. Sekoita tasaiseksi, mutta älä ruskista jauhoja. Kaada maito kattilaan ja anna kiehua miedolla lämmöllä 5-10 minuuttia koko ajan sekoittaen ettei maito pala kattilan pohjaan. Mausta kastike valkopippurilla, suolalla ja mustapippurilla. Lisää joukkoon 1 kananmuna ohuena vanana koko ajan sekoittaen, jotta kastikkeesta tulee kiinteämpi. Tarjoile kalan kanssa.

Salaattipeti

Pehtoorin salaattia, HS-merkitty
Villirucolaa, HS-merkitty


0 kommenttia :

Lähetä kommentti