Friteeratut jättiravunpyrstöt ja rapea friteeraustaikina

, by Tiina


Muutaman kerran olemme itse friiteeranneet jättiravunpyrstöjä, mutta oikeanlaisen friteeraustaikinan ohje on ollut vielä hakusalla. Tällä kertaa kokeilussa oli tähän mennessä paras versio, joka vaatii vielä pientä modausta. Mutta lopputuloksena tuli taikina, jossa oli makua ja pintä jäi kivan rapeaksi.

Aikaisemmin olemme friteeranneet vanhalla friteerauskeittimellä, mutta mitattuamme lämmitetyn öljyn lämpötilaa erillisellä lämpömittarilla, löytyi syy myös laitteen huonoon laatuun; kehno masiina ei lämmittänyt öljyä läheskään niin kuumaksi mitä väitti tai mitä friteeraus vaatii. Tämän jälkeen olemme friteeranneet ihan tavallisessa kattilassa ja lopputulos on ollut jo senkin takia parempi.


Valokuvat ovat vähän epätarkkoja, koska ovat napattu puhelimella ja hämärässä, mutta ehkä ne antavat vähän osviittaa.

Friteerauksen kanssa tulee olla varovainen, sillä kuuma öljy saattaa syttyä helposti palaamaan. Tätä varten olisi öljyä lämmittäessä olla kattilan kansi lähettyvillä, jotta öljyn voi tukahduttaa. Missään nimessä palavaan öljyyn ei saa lisätä vettä! Äärimmäisiä vaaratilanteita varten keittiössä olisi hyvä olla myös sammutuspeitto.

Friteerausöljyn lämpötilaa voi helposti tarkistella leipäpalasella, jos ei omaa lämpötilamittaria. Borgesin sivuilta löytyi ohje friteeraamiseen sekä leipäpalan käyttöön.

"Jos leipä uppoaa öljyyn eikä nouse takaisin pintaan, lämpötila on 150 ºC, mikä on vielä matala lämpötila varsinaiseen friteeraukseen.
Jos leipä uppoaa öljyyn ja nousee hitaasti takaisin pintaan, lämpötila on 160-165 ºC. Se on herkkien ruokien friteeraukseen suositeltava lämpötila (esim. vihannekset).
Jos leipä uppoaa öljyyn ja nousee takaisin pintaan muutamassa sekunnissa, öljyn lämpötila on 175-180 ºC. Kyseinen lämpötila on sopiva useimpien ruokien friteeraukseen.
Jos leipä ei uppoa öljyyn ja se paahtuu, lämpötila on liian korkea (180-185 ºC)."

Friteeraustaikina

1 dl olutta
1 dl vehnäjauhoja
1 kpl kananmunan valkuainen
1 tl leivinjauhetta
1 tl valkoviinietikka
suolaa, pippuria, chiliä ja paprikajauhetta

+ 1 prk auringonkukkaöljyä friteeraukseen
5 kpl jättiravunpyrstöjä / syöjä (alkupala)

Mikäli käytät pakastettuja jättiravunpyrstöjä, ota ne hyvissä ajoin sulamaan. Aloita taikinan valmistaminen sekoittamalla kaikki aineet sekaisin kananmunan valkuaista lukuunottamatta. Vatkaa kananmunan valkuainen vaahdoksi ja lisää se lopputaikinan joukkoon viimeisenä nopeasti pyöräyttäen. Anna taikinan tekeytyä ainakin puoli tuntia.

Lämmitä öljy kattilassa kuumaksi ja kokeile lämpötilaa pudottamalla pieni leipäpalanen öljyyn. Kuivaa ravunpyrtöjen pinta talouspaperilla ja pyöräytä friteeraustaikinassa. Laske ravunpyrstöt varovasti kuumaan öljyyn ja friteeraa kunnes pinta on kauniin ruskea.


2 kommenttia :