Sushia - Nigiri & maki

, by Tiina

Nigirit, makit ja soijakastike
Välillä on kiva syödä jotain erikoisempaa ja mikäs sen parempi vaihtoehto kuin sushi. Sushi tarkoittaa etikalla maustettuun riisiin perustuvia ruokalajeja. Sushi-riisi eli sumeshi on tahmeampaa kuin muut riisilajit; kiillotetut jyvät ovat lyhyitä ja pyöreitä. Riisiin lisätään keiton aikana ja jälkikäsittelyvaiheessa suolaa, sokeria ja riisiviinietikkaa. Me olemme käyttäneet siihen Blue Dragonin valmistamaa Sushi-riisiä.
Sushiin kuuluu myös soijakastike. Kikkoman Sushi & Sashimi soijakastike on todettu hyväksi vaihtoehdoksi, ja sitä on käytetty pääasiassa dippikastikkeena. Ei tule myöskään unohtaa Wasabi-tahnaa eli japanilaista piparjuurta, joka kuuluu olennaisena osana sushiin. Se antaa ruokaan kivaa tulisuutta :) Ja jos meinaa valmistaa merilevästä jotain, tarvitaan siihen Noria. Mutta aloitetaan ruuan valmistus riisistä:

Sushi-riisin keitto-ohje:

Laita 250 g sushi riisiä kattilaan ja huuhtele runsaassa kylmässä vedessä. Valuta ja lisää kylmää vettä kattilaan niin, että riisit peittyvät ja anna seistä vielä 20 min. Valuta vesi pois kattilasta. Lisää 4 dl vettä, kiehauta varovasti, vähennä lieden lämpötilaa ja laita kansi päälle. Anna hautua 10 min tai kunnes kaikki vesi on haihtunut. Ota kattila pois liedeltä ja anna jäähtyä huoneen lämpöiseksi. Mausta riisi 2-3 ruokalusikallisella  riisiviinietikkaa (Yutaka Rice Vinegar) sekä 2 ruokalusikallisella sokeria.

Meidän ehdottomasti suosikkeihin kuuluvat nigirit sekä makit. Nigirit valmistetaan riisistä ja halutusta täytteestä ja me olemme yleensä käyttäneet tuoretta lohta. Lohta ei tarvitse ostaa suuria määriä vaan 200 g riittää oikein hyvin kahdelle hengelle. Makien sisälle olemme riisin lisäksi laittaneet kurkkua, porkkanaa sekä lohta. Makien rullaamiseen tarvitaan bambu-matto, jonka avulla nori saadaan rullattua helposti.
Nigirit

Nigiri:
Tee valmiista sushi-riisistä pieniä annospalasia. Kädet voi kastella kylmässä vesiastiassa, jolloin riisi ei tartu sormiin. Varo, ettei riisistä tule liian vetistä! Levitä wasabi-tahnaa riisipalasen päälle ohut kerros ja lisää lopuksi päälle sopivan kokoiseksi leikattu lohipala.


Maki:
Maki-rullat
Kuori porkkana ja leikkaa porkkana ja kurkku ohuiksi suikaleiksi. Leikkaa myös lohi samanlaisiksi suikaleiksi. Laita nori-levy bambu-maton päälle ja levitä 2/3 levylle ohut kerros riisiä. Asettele täytteet riisin päälle ja lisää halutessasi wasabi-tahnaa täytteen päälle. Kiedo lopuksi levy rullalle bambu-maton avulla ja yritä pitää rulla tiiviinä ja tasaisena. Sen jälkeen anna seistä 10 min ennen tarjoilua.

Ja kaikki tarjoillaan soijakastikkeen kanssa. Ei muuta kuin puikot heilumaan!

Vinkki: Maista sushia aidon vihreän teen kanssa.

0 kommenttia :

Lähetä kommentti