Lime-valkosuklaajuustokakku

, by Tiina


Anoppilaan mentäessä ajattelin viedä mukanani keväisen pirteän juustokakun, jonka raikkaus löytyi limen mehusta. Jokin aika sitten törmäsin reseptiin ja nyt sain inspiraation kokeilla sitä itse. Hieman muutin ohjetta lennosta, mutta lopputuloksena juustokakku onnistui hyvin. Alkuperäinen ohje löytyy Kakkuajan blogista. Tein kakun pieneen, pyöreään irtopohjavuokaan, jonka halkaisija on ~20 cm.


Pohja:
200 g Digestive-täysjyväkeksejä
75 g sulaa voita

Täyte:
3 liivatelehteä
2,5 dl Flora Vispiä
1 pkt Pandan valkosuklaalevy
3 limeä
200 g maustamatonta tuorejuustoa
1 dl sokeria

Kiille:
2 liivatelehteä
3 limen mehu
½ sitruunan mehu
2½ - 3 dl vettä
sokeria
vihreää pastaväriä


Murenna keksit ja sekoita sulan voin kanssa tasaiseksi massaksi. Painele varovasti vuoratun irtopojavuoan pohjalle. Liian tiiviiksi painettuna pohjasta tulee todella kova! Kevyt painallus riittää.

Laita liivatelehdet hetkeksi kylmään veteen (~5 min). Vatkaa Flora Vispi löysähköksi vaahdoksi. Purista limen mehut tuorejuuston joukkoon sokerin kanssa ja sekoita tasaiseksi. Sulata valkosuklaa vesihauteessa ja lisää suklaa tuorejuustoon. Kiehauta liivatelehtiä pienessä määrässä vettä ja sekoita nekin tuorejuuston joukkoon. Lisää kermavaahto ja sekoita tasaiseksi. Kaada lopuksi keksipohjan päälle ja hyydytä kylmässä väh. 3 tuntia tai mielellään yön yli. Jos kakku tarvitsee saada nopeasti valmiiksi, voi täytteen jäädyttää nopeasti pakastimessa (~½h tai kunnes täyte on jähmettynyt). Täyte on helpompi saada tasaisesti vuokaan, kun kermavaahdon jättää hieman löysähköksi, jolloin täyte levittyy tasaisesti vuokaan. Vuoan kevyt ravistelu auttaa myös. Tiiviin täytteen päälle on helppo lisätä nestemäinen kiille ilman että kiille valuu ulos vuoasta.

Kiillettä varten laita liivatteet hetkesi kylmään veteen ja purista limen ja sitruunan mehut ja sekoita veteen. Lisää sokeria maun mukaan (Mielestäni kiille jäi liian happamaksi, joten lisäsin hieman sokeria tasapainottamaan makua. Kiilteen tulee kuitenkin jäädä kirpeäksi, joten älä lisää liikaa sokeria!) Värjää vihreällä pasta- tai elintarvikevärillä halutun väriseksi. Kiehauta liivatelehtiä pienessä määrässä vettä ja lisää kiilteen joukkoon. Kaada varovasti lusikkaa apuna käyttäen kiille täytteen päälle ja hyydytä kylmässä.

Koristele ennen tarjoilua! Juustokakun koristeiksi sopivat hyvin kermavaahto, erilaiset hedelmät sekä suklaa. Monet kakunkoristeet sulavat helposti juustokakun pinnalle, joten varovaisuutta kannattaa käyttää erilaisten ideoiden toteuttamisessa. Kakun koristeleminen ennen tarjoilua pidentää koristeiden kestoa kakun päällä.

8 kommenttia :

 1. Moikka! Olisin tekemässä kyseistä kakkua nyt viikonlopuksi, ja ajattelin tulla kysäisemään että pitääkö kakku hyydyttää yön yli ilman kiillettä ja lisätä kiille seuraavana päivänä? Vai voiko kiilteen laittaa suoraan kakun päälle ja antaa olla yön yli jääkaapissa? :)

  VastaaPoista
 2. Kiille vaatii useamman tunnin jähmettymisen, joten paras tulos tulee jos kiille laitetaan jo edellisenä iltana kakun päälle. Ennen kiilteen laittoa kannattaa kuitenkin katsoa, että täytekerros on kunnolla jähmettynyt eli ei ole vetisen oloinen vaan selvästi "geelimäinen".

  Ja täytekerros kannattaa laittaa hyvin reunoja myöten, jolloin kiille ei pääse valumaan kakun reunoja pitkin. Itse kaadan täytteen keksipohjan päälle ja lastan avulla levitän hyvin reunoille asti. Lopuksi kannattaa vielä kopauttaa vuokaa kevyesti, jotta mahdolliset ilmakuplat häviävät.

  VastaaPoista
 3. Paljonkohan tuon väriseen kiilteeseen uskaltaa laittaa elintarvikeväriä ettei mene liian tummaksi?:)

  VastaaPoista
 4. Itse lisäsin vihreää pastaväriä hammastikun kärjellä vähän kerrallaan eli kyse on aika pienistä määristä väriä. Kannattaa värjätä pelkkää vettä ensin ja kun on saavuttanut halutun värin niin lisää vasta sen jälkeen limen- ja sitruunanmehut ja liivatteet. Näin ollen voi helposti aloittaa värjäyksen alusta, jos väri menee liian tummaksi. Mehua on sen verran vähän ettei niiden lisääminen muuta lopullista väriä juuri lainkaan.

  VastaaPoista
 5. Hei!

  Kuinka monelle hengelle tästä kakusta riittää syötävää? Ajattelin tehdä kakun juhliin joihin osallistuu 10 henkeä. Riittääkö tämä koko vai onko fiksumpaa tehdä isompana?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei!

   Jos juhlissa on myös muuta tarjoiltavaa, niin tämä määrä riittää kyllä 10 hengelle. Arvioisin kakun riittoisuuden n. 8-10 hengelle.

   Mikäli haluaa varmistaa riittävyyden, niin kuohukermaa voi laittaa 2,5 dl sijaan 3,3 dl (esim. Valion laktoositon kuohukerma on 3,3 dl). Kakusta tulee vähän korkeampi, mutta mahtuu edelleen 20 cm halkaisijaltaan olevaan irtopohjavuokaan.

   Poista
  2. Juhlissa on makean tarjottavan lisäksi myös suolaista. Eiköhän tästä kakusta siis riitä jokaiselle. Kiitos paljon vastauksesta :)

   Poista