Viikuna-vuohenjuustosalaatti, kampasimpukoita yrtti-valkoviinikastikkeessa, piparjuurikerma sekä punajuuripyree

, by Tiina


Kivoja ovat sellaiset viikonloput, kun ehtii kokkailemaan pidemmän kaavan mukaan. Innostus tämän päivän kokkailuihin löytyi Heleen's Hobbies -blogista, jossa viikko sitten valmistettiin kampasimpukoita. Koskaan aikaisemmin ei olla kampasimpukoita valmistettu kotona itse, joten nyt oli hyvä hetki kokeilla! Tuoreita kampasimpukoita on vaikea löytää, niin tyydyimme Stockmannin Herkusta löytyneisiin pakasteisiin. Hintaa näillä herkuilla oli 52 €/kg ja pussin koko oli 500g ja tästä riittää kahdelle kerralle kampasimpukoita.

Tällä kertaa alkupalan sijaan nautimme lasilliset kuohuvaa. Ja huomatkaa, että kyseessä oli Alkossa myytävä kuohuviini ja pullotilavuus 20 cl. Olen todella iloinen, että Alko on tehnyt muutokset tuotteissaan ja ovat viime aikoina panostaneet pienimpii pullokokoihin. Meidänkin lähialkosta löytyy ihan erillinen hylly täynnä viinejä, joiden pullokoko on 0,375 l eli puolet tavallisen viinipullon koosta. Tällainen pienempi pullokoko on juuri sopiva kahdelle hengelle. Pari viikkoa sitten harmittelin tällaisten puutteesta palattuamme Italiasta, jossa puolikkaat pullot kuuluivat monen ravintolan vakiolistaan. Alkolle meni kirjallinen kiitos, johon saatiin jopa vastauskin. Meinaavat keskittyä jatkossa enemmänkin näihin pullokokoihin. Mahtavaa!
Alkumalja Jaume Serra, Cavaa espanjasta.
Pääruuan lisukkeeksi valmistettiin viikuna-vuohenjuustosalaattia ja lopputuloksena oli todella maistuva salaatti pienellä vaivalla.
Viikuna-vuohenjuustosalaatti
2 erilaista salaattia
rucolaa
2 viikunaa
½ pkt ilmakuivattua kinkkua
vuohenjuustoa

Lisäksi salaattiin voi laittaa esimerkiksi avokadoa tai saksanpähkinöitä. Salaatinkastikkeena toimii hyvin balsamico.
Viikuna-vuohenjuustosalaatti
Pääruokana olikin sitten kampasimpukoita yrtti-valkoviinikastikkeessa. Lisäksi tarjolla oli piparjuurikermaa sekä punajuuripyrettä. Herkullinen kokonaisuus ♥

Yrtti-valkoviinikastike
2 salottisipulia
3-4 rkl voita
1 dl valkoviiniä
loraus sitruunamehua
2 rkl silputtua persiljaa
2 rkl silputtua ruohosipulia
(kermaa)

Silppua salottisipuli hienoksi. Kuumenna paistinpannulla 2 rkl voita ja kuullota salottisipuli pehmeäksi. Lisää joukkoon valkoviini ja kiehuta noin 3-5 minuuttia. Lisää joukkoon persilja ja ruohosipuli.

Yksi kampasimpukka mureni todella pahasti sulatuksen jälkeen, joten lisäsimme sen kastikkeen joukkoon pieninä palasina. Lopuksi laitoimme lorauksen kermaa ja annoimme kiehahtaa ennen tarjoilua.

Kampasimpukat
Kuivaa kampasimpukat ja ripottele niihin suolaa ja mustapippuria. Paista voin kanssa pannulla noin 1 min kummaltakin puolelta. Älä paista kampasimpukoita liikaa, sillä niistä tulee helposti kumimaisia.
Kampasimpukoita yrtti-valkoviinikastikkeessa
Piparjuurikerma
1,5 dl kermaa
2 rkl hienoksi raastettua piparjuurta
valkopippuria
suolaa

Kuori piparjuuren pala ja raasta pieneksi silpuksi. Yhdistä raaste kerman kanssa ja vatkaa kuohkeaksi vaahdoksi. Mausta pippurilla ja suolalla

Punajuuripyree
2 pientä punajuurta
1 dl kermaa
valkopippuria
suolaa

Keitä punajuuret kuorineen vedessä kypsiksi. Varaa tähän aikaa 40-60 min, sillä punajuuri kypsyy hitaasti. Laita punajuuret hetkeksi kylmään veteen, niin niiden käsittely on myöhemmin helpompaa. Kuori punajuuret, kuoren pitäisi irrota punajuuresta pienellä vaivalla. Pilko punajuuri pieniksi kuutioiksi. Kiehauta kuutiot kerman kanssa kattilassa pienellä lämmöllä, kunnes kerma on lähes kokonaan kiehunut tiiviiksi. Käytä sauvasekoitinta ja tee punajuuripyreestä samettisen pehmeä. Tarvittaessa pyreen voi paseerata tiheän siivilän läpi. Mausta lopuksi suolalla ja pippurilla.

Valkoviiniksi kampasimpukoille valikoitui pienen etsinnän jälkeen chileläinen kuiva valkoviiniin: Cono Sur Single Vineyard Block 23, joka Alkossa maksaa 12,99 €. Riesling-rypäleet tulevat Quitralmanin tilalta Bío-Bíon laaksosta, joka sijaitsee Etelä-Chilessä. Cono Sur tunnetaan sen periaatteista valmistaa viinit luonnonmukaisesti sekä ympäristöystävällisesti. Kyseinen viini on saanut 5 tähteä VIINI-lehden arvostelussa. Maultaan viini on kuiva ja hapokas, joka sopi kampasimpukoiden kanssa kuin nenä päähän! Suosittelen kokeilemaan, jos tarkoituksena on valmistaa kampasimpukoita.
Valkoviini Cono Sur  Single Vineyard Block 23
Kuiva Riesling
Jälkiruokana oli Koko Suomi leipoo -ohjelman 8.osasta tuttu suklaakakku nougattäytteellä. Pienensin ohjetta niin, että se mahtui 12 cm irtopohjavuokaan. Kakku ei meinannut paksuutensa takia hyytyä keskeltä lainkaan, joten jouduin pitämään sitä kauemmin uunissa. Tämän seurauksena ulkokuoresta tuli aavistuksen liian kuiva, mutta sisältä kakku oli sopivan suklainen ja mehevä. Koristeiksi kokeilin tehdä ohjelmassakin nähtyjä kahvi-hasselpähkinälastuja.

Suklaakakku 
12 cm irtopohjavuoka
62,5 g voita
1,25 dl sokeria
0,5 dl kaakaota
0,5 tl vaniljasokeria
1 kananmuna
0,25 dl kahvia
0,25 dl hasselpähkinärouhetta
0,75 dl vehnäjauhoja

Täyte:
62,5 g nougaata
37,5 g tummaa suklaata
0,5 rkl voita

Lämmitä uuni 175 asteeseen. Sulata voi ja vatkaa joukkoon sokeri, kaakao, hasselpähkinärouhe ja vaniljasokeri. Lisää seuraavaksi kananmuna. Lisää lopuksi kahvi sekä vehnöjauhot ja vatkaa tasaiseksi. Kaada vuokaan ja paista uunissa 20 minuuttia (~30 min).
Täytettä varten sulata suklaa voin kera vesihauteessa ja levitä kakun päälle. Jäähdytä jääkaapissa kunnes päälyosa jähmettyy. koristele ennen tarjoilua halutulla tavalla.
Suklaakakku
Kahvi-hasselpähkinälastut
 1,2 dl hasselpähkinärouhetta
4 rkl voita
3/4 dl sokeria
2 rkl glukoosisiirappia 1 tl pikakahvia
1 tl vaniljasokeria
3/4 dl vehnäjauhoja
ripaus suolaa

Sekoita ainekset keskenään ja pyöritä pieniä pari senttiä halkaisijaltaan olevia palloja. Asettele pellille ja painele hiukan. Paista 175 asteessa kunnes ovat levinneet ja kullanväriset, noin 10 min.
Kahvi-hasselpähkinälastuja, hasselpähkinärouhetta,
cashew-pähkinöitä sekä kuivattua papaijaa koristeina.


2 kommenttia :

  1. Vastaukset
    1. Välillä on kiva panostaa kokkailuun ja kokeilla jotain uutta :) Laatuaikaa oman puoliskon kanssa kera viinin ja hyvän ruuan ♥

      Poista