Vaniljaiset vaahtokarkit

, by Tiina



Näin joulun alla tulee kokeiltua erilaisten makeisten valmistamista ja tällä kertaa vuorossa olivat vaahtokarkit. Monia eri reseptejä lueskelin ja pohdin miten niiden erot mahtavat vaikuttaa lopputulokseen, ohjeen perusteella en osannut aavistaa miten massa käyttäytyy valmistettaessa.

Päädyin kuitenkin loppupeleissä Fanni & Kanelin blogissa olleeseen Kotitekoiset vaahtokarkit -reseptiin. Ohjeessa oli mainittu maissisiirappi tai vaalea siirappi, mutta kumpaakaan en löytänyt meidän lähikaupasta. Päätin siis korvata sen glukoosisiirapilla, jota olen aikaisemmin käyttänyt jäätelön ja kahvi-hasselpähkinälastujen valmistamiseen.

Ohje oli helppo ja yllättävän helppo valmistaa. Lopputuloksena oli ihanan pehmeät ja vaniljaiset vaahtokarkit ♥ Vaahtokarkkien makua voi helposti muokata vaihtamalla vaniljan johonkin muuhun makuun. Ja osan vedestä voi korvata vaikka mehulla :)


Vaahtokarkit

3 rkl liivatejauhetta
1 ¼ dl vettä + 1 ¼ dl vettä
5 dl sokeria
1 ¼ dl glukoosisiirappia
¼ tl suolaa
2 kananmunan valkuaista
vanilja-aromia (esanssilla saa enemmän makua)
öljyä ja tomusokeria vuokaan

Voitele vuoka (noin 30 x 22 cm) miedonmakuisella kasviöljyllä (esim. rypsiöljy) ja siivilöi vuokaan reilusti tomusokeria. Käännä ja taputa vuokaa niin, että tomusokeria on tasaisesti vuokan pohjalla ja reunilla. Vuuan kokoa muuttamalla pystyt vaikuttamaan vaahtokarkkien paksuuteen. Itse halusin niistä vähän ohuempia, joten jaoin massan kahteen eri vuokaan. 
Sekoita liivatejauhe ja 1 ¼ dl kylmää vettä isossa metallisessa kulhossa. Anna veden imeytyä liivatteeseen. Sekoita kattilassa 1 ¼ dl kylmää vettä, sokeri, siirappi ja suola. Nosta kattila alhaiselle lämmölle liedelle, ja sekoita puulusikalla kunnes sokeri on sulanut.
Nosta lieden kuumuus keskilämmölle ja kuumenna seos kiehuvaksi. Anna seoksen kiehua ilman sekoittamista noin 10 minuuttia kunnes lämpömittari näyttää 115 astetta. Nosta kattila pois liedeltä. Kaada kuuma sokeriseos liivatteen joukkoon, ja sekoita kunnes liivate on sulanut.
Vatkaa seosta sähkövatkaimella reilulla nopeudella 8-10 minuuttia kunnes seos on kiiltävän valkoista, tahmean ilmavaa ja kooltaan lähes kolminkertaistunut.
Puhdista sähkövatkaimen vatkainosat. Vatkaa eri kulhossa valkuaiset vaahdoksi. Lusikoi valkuaisvaahto vaahtokarkkiseokseen. Lisää vaniljaesanssi. Vatkaa sähkövatkaimella hitaalla nopeudella kunnes seos on tasaista. Kaada vaahtokarkkimassa öljyttyy ja sokeroituun vuokaan ja tasoita ripeästi. Siivilöi päälle reilusti tomusokeria.
Anna massan jäähtyä ja asettua huoneenlämmössä noin 3 tuntia. Nosta vaahtokarkkilevy pois vuokasta leikkuulaudalle. Leikkaa terävällä veitsellä sopivankokoisia paloja. Veitsen voi painaa suoraan alas, sillä sahaava leikkausliike saa veitsen tarttumaan kiinni. Itse leikkasin osan massasta käyttäen pientä piparimuottia. Siivilöi tomusokeria lautaselle ja pyörittele vaahtokarkit ympäriinsä sokerissa ja taputtele ylinmääräinen sokeri pinnalta. Vaahtokarkit säilyvät ilmatiiviissä rasiassa noin viikon.

0 kommenttia :

Lähetä kommentti