Appelsiini-kuohuviinikakku

, by Tiina


Jälleen kerran täytyy nostaa hattua Pikku murusia -blogille! Aivan älyttömän ihana kakkuohje, jota oli pakko kokeilla itsekin tehdä :) Eli todella kiva ja kevääseen sopiva appelsiini-kuohuviinikakku. Vaikka ohje oli pitkä ja sisälsi näin aloittelevan harrastelijan mielestä monta vaihetta, oli lopputuloksena kuitenkin ihanan raikas kakku. Ja kakku hävisi parempiin suihin hyvin nopeasti. Todellakin kokeilun arvoinen ohje.

Pohjaan käytettävä mantelimassa hieman epäilytti, sillä sen maku ei sovi omaan suuhuni mitenkään, mutta onnekseni sain huomata maun olevan lopputuotteessa paljon parempi. Lisäksi tämä oli ensimmäinen kerta, kun oikeasti mittasin keittiövaa'alla painoja ja se menikin yllättävän kivuttomasti. Yleensä kun olen sellainen "vähän sitä ja vähän tuota" tai "hups, meni vähän liikaa" -ihminen ^^ Alkuperäisessä ohjeessa käytettiin tärkkelystä, mutta korvasin tämän ihan tavallisella perunajauholla (joku viisas kertokoon, mitä eroa näillä on, peruna kun on itsessään tärkkelystä).


Appelsiini-kuohuviinikakku
18 cm irtopohjavuoka

Pohja
100 g mantelimassaa
50 g voita
75 g kananmunaa
8 g perunajauhoja
½ appelsiinin raastettu kuori
1 tl vaniljasokeria

Vaahdota mantelimassa ja pehmeä voi ja lisää joukkoon kananmuna ja tärkkelys koko ajan vatkaten. Mausta lopuksi appelsiinin kuorella ja vaniljasokerilla ja kaada taikina voideltuun vuokaan. Itse laitoin leivinparista palan irtopohjavuoan pohjalle. Paista kakkupohjaa 175 asteessa n. 15 minuuttia kunnes pinta on kauniin ruskea. Anna pohjan jäähtyä ennen täytteen laittoa.

Täyte, osa 1: nesteet
4½ liivatetta
200 g hedelmälihalllista appelsiinimehua
30 g sokeria
100 g kuohuviiniä

Laita liivatelehdet kylmään veteen 5 minuutiksi. Kiehauta mehu ja sokeri ja lisää liivatteet kiehuvaan nesteeseen. Nosta kattila pois levyltä ja lisää kuohuviini ja anna nesteen hetki jäähtyä. 

Vinkki! Mikäli kuohuviinistä haluaa alkoholin pois, kannattaa kuohuviini kiehauttaa mehun kanssa ja vasta sen jälkeen lisätä liivatteet.

Täyte, osa 2: marengin valmistaminen
70 g sokeria
35 g hunajaa
26 g vettä
60 g valkuaista

Mittaa sokeri, hunaja ja vesi kattilaan ja kiehauta 116 asteiseksi. Vaahdota valkuaiset isohkossa astiassa vaahdoksi. Lisää kuuma sokeriseos ohuena nauhana valkuaisvaahtoon koko ajan vatkaimella sekottaen. Vatkaa kunnes vaahto on haaleaa ja jämäkkää.

Täyte, osa 3: tuorejuusto
150 g appelsiinituorejuustoa
1½ tl vaniljasokeria

Sekoita tuorejuusto ja vaniljasokeri erillisessä astiassa sekaisin. Lisää hieman jäähtynyt mehuseos juuston joukkoon. Kääntele seuraavaksi marenki massan joukkoon.

(Tämä kohta jäi vähän mystiseksi. "Hieman" jäähtynyt mehuseos sulatti tuorejuuston kokonaan ja lisätty marenki suli myös seokseen. Sulamisesta huolimatta massa oli hieman kuohkeaa, mutta jäi vähän epäselväksi pitäisikö mehun antaa jäähtyä vielä enemmän?)

Täyte, osa 4: vispikerma
100 g vispikermaa

Vaahdota vispikerma erillisessä astiassa ja lisää se täytteen joukkoon.

Täyte, osa 5: appelsiinimarmeladi

Pohjan päälle lisäsin ohuen kerroksen appelsiinimarmeladia. Oma irtopohjavuokani on sen verran matala, että lisäsin reunoille kalvosta (myös leivinpaperi käsittääkseni käy) lisäreunuksen. Sen jälkeen kaadoin kaikki yhdistetyt täytteet pohjan päälle ja laitoin kakkuvuoan jääkaappiin jähmettymään seuraavaan päivään asti.

0 kommenttia :

Lähetä kommentti