Sunny Broccoli Cheese Pie - Juustoinen parsakaalipiirakka

, by Tiina


Blogissa on ollut vähän hiljaista erinäisten kiireiden ja muiden asioiden takia, mutta täällä ollaan edelleen. :) Sain alkuvuodesta fibromyalgia-diagnoosin, jonka jälkeen olen lukenut todella paljon aiheesta niin englanniksi kuin suomeksi. Fibromyalgia eli sidekudosreuma on krooninen oireyhtymä, jossa kipua esiintyy ympäri kehoa lihaksissa, lihasten kiinnityskohdissa sekä niveliä ympäröivissä pehmytkudoksissa. Tähän sairauteen ei ole olemassa parannuskeinoa, mutta oireisiin voidaan vaikuttaa ruokavaliolla. Ruuan sisältämät vitamiinit, antioksidantit ja mineraalit auttavat vähentämään kipua ja sen kokemista. Joten eiköhän aleta hommiin ^^


Jos haluat lukea lisää fibromyalgiasta, käväise toisessa blogissani Minä ja fibromyalgia

Parsakaalin tiedetään sisältävän lukuisia fytokemikaaleja ja antioksidantteja kuten betakaroteenia ja C-vitamiinia. Sana fyto tarkoittaa kasvia ja fytokemikaali on yksinkertaisesti kasvin tuottama kemikaali. Fytokemikaaleilla on tutkitusti todettu olevan terveyttä edistäviä vaikuutuksia. Esimerkiksi valkosipulin alleelit, flavonoidit ja lykopeeni ovat fytokemikaaleja. Tämän lisäksi parsakaali sisältää runsaasti kalsiumia ja muita tärkeitä mineraaleja, joten se soveltuu fibromyalgian hoitoon todella hyvin. Tässä juustoisessa parsakaalipiirakassa on lisäksi paljon kuitua ja proteiinia. Ei ehkä juustoisuutensa takia sovi laihduttajalle :D

Tämän ohjeen löysin kirjasta Foods that fight fibromyalgia. Kirjan on kirjoittanut Deirdre Rawlings 2012.
Erikoisen tästä ohjeesta tekee se, että mitään erillistä pohjaa ei tarvita vaan ainesosat sekoitetaan yhteen ja paistetaan uunissa. Päälle ripotellaan vielä auringonkukansiemeniä, jotka ovat hyviä E-vitamiinin lähteitä. E-vitamiini taas toimii kehossa antioksidanttina ja sillä on anti-inflammatorinen vaikutus, joka auttaa niin nivelreumaan kuin muihinkin niveloireisiin.

Ohje on alunperin englanninkielinen ja olen sen kääntänyt tähän suomeksi. Mittasuhteet ovat jenkkimallia, mutta mukana on myös grammamäärät helpottamaan työskentelyä. Tai sitten voi tehdä kuten allekirjoittanut ja menee sillä hyväksi todetulla mutulla. Itse en laittanut ohjeen antamaa määrää juustoa, vaan käytin piirakkaan 200 g ricotta-juustoa sekä 100 g raejuustoa.


Juustoinen parsakaalipiirakka

2 rkl (28 g) suolatonta voita
2/3 kuppia (75 g) kevätsipulia ohueksi leikattuna
2½ kuppia (175 g) parsakaalia pieneksi pilkottuna
1½ (340 g) ricotta- ja/tai raejuustoa
3 kananmunaa
2 unssia (8 g) Gorgonzolaa tai vastaavaa sinihomejuustoa murusina
1/4 kuppia (4 g) tuoretta persiljaa hienonnettuna
2 rkl (5 g) basilikaa silputtuna
3 rkl (24 g) jauhoja (gluteeniton tai vehnäjauho)
mustapippuria
cayenne-pippuria
2 rkl (10 g) parmesaaniraastetta
3 rkl (27 g) auringonkukan siemeniä

Lämmitä uuni 180 asteeseen. Sulata voi paistinpannulla ja lisää joukkoon kevätsipulit ja parsakaalit ja kuullota miedolla lämmöllä noin 3 minuuttia. Yhdistä seuraavaksi isossa kulhossa kevätsipulit, parsakaalit, ricotta- ja raejuusto, kananmunat, sinihomejuusto, persilja, basilika, jauhot sekä mausteet ja sekoita massa tasaiseksi.

Kaada piirakkamassa uunivuokaan (halk. 23 cm) ja raasta päälle parmesaania. Paista uunissa 30-35 minuuttia kunnes pinta on kullanruskea. Anna jäähtyä hetki, ripottele pinnalle auringonkukansiemenet ja tuore persilja ja tarjoile esimerkiksi suolakurkkujen kera. Hyvää ja helppoa! 

0 kommenttia :

Lähetä kommentti