Kikherne-porkkanapihvit ja tzatsiki (G,M)

, by Tiina


Näin joulun jälkeen on kiva keventää ruokaa ja varsinkin omalla kohdallani huomaan himoitsevani enemmän kasvisruokaa kuin liharuokaa. Joulu tulee vietettyä tienpäällä vuodesta toiseen ja kilometrejä kertyy aina se tuhatkunta ennen kuin päästään takaisin kotiin omaan arkeen. Jouluna tulee vierailtua useamman sukulaisen luona ja jouluruokia tulee syötyä yhtä jos toista - ja ehkä enemmän kuin tarvitsisi energiamäärän mukaan. Mutta joulu on vain kerran vuodessa ja silloin saa luvan kanssa syödä kaikkia herkkuja! Mutta nyt on aika palata arkeen ja keventää kaloreita.

Kasvisruoasta pitäville ja Turun seudulla asuville tai kylään tuleville voin lämpimästi suositella Eliksiiri-kasvisruokaravintolaa Turun keskustassa. Aivan älyttömän hyvää kasviruokaa ihan kylmistä salaateista lämpimiin aterioihin ja keittoihin. Paikan päällä saa itse kasata haluamansa kokonaisuuden lautaselle, joka kassalla punnitaan ja näin ollen maksat juuri siitä mitä otit. Meidän annoksien hinnat olivat 8-10 € ja sillä määrällä nälkä pysyi poissa koko päivän aina lounaasta päivälliseen asti (ja sekin oli hyvin kevyt, kun nälkä ei ollut vieläkään iso).


Eliksiirissä maistoimme porkkanapihvejä, jotka veivät kielen mennessään. Ne olivat parhaimman makuiset kasvispihvit, joita olen koskaan syönyt - paljon makua ja silti ihanan meheviä. Tästä innostuneena yritimme kotonakin valmistaa porkkanapihvejä itse alusta asti. Ja tavoitteena oli valmistaa ne maidottomana ja gluteenittomana. Aikaisemmin olimme ostaneet  Kupittaan Citymarketista kuivattuja kikherneitä ja ajattelin niillä tuoda makua, proteiinia ja koostumusta pihveihin ja lisätä ne porkkanaraasteen mukaan. Kuivat kikherneet tulee liottaa vedessä väh. 2h ajan, mutta itse laitoin ne likoamaan yön yli ja taisivat olla yli 12 h vedessä. Yllätys oli suuri, kun kikherneet olivatkin turvonneet nesteessä lähes kolminkertaiseksi :D Näin ollen porkkanapihveitä tulikin kikhernepihvejä, joissa oli porkkanaa mukana. Sekin toimi hyvin, tosin koostumus jäi hieman liian kuivaksi omaan makuun. Lisäksi kannattaa varata aikaa myös kikherneiden keittämiseen, niitä tulee liotuksen jälkeen keittää ~ tunnin ajan.

Kikherne-porkkanapihvit  (G,M)

2 dl kuivattuja kikherneitä
3 isoa porkkanaa
1 iso sipuli
1 valkosipulinkynsi
4 kananmunaa
3/4 kasvisliemikuutio
mustapippuria, paprikajauhetta, valkopippuria, cayennepippuria

Laita kikherneet veteen likoamaan yön yli ja keitä niitä sen jälkeen tunnin ajan kattilassa. Raasta porkkanat, kuutioi sipulit ja kuullota kasviksia pannulla pienessä määrässä öljyä kunnes ovat muuttuneet hieman läpinäkyviksi. Lisää joukkoon mausteita sekä murennettu kasvisliemikuutio (voit liuottaa myös pieneen määrään vettä ja hauduttaa veden pois pannulla). Laita kikherneet blenderiin ja pyöräytä niitä sen verran, että rakenne hajoaa. Ei tarvitse ihan kokonaan murskata, palaset tuovat lisää rakennetta pihveihin. Riko kananmunat astiaan ja lisää joukkoon kikhernemassa sekä hieman jäähtyneet kasvikset ja sekoita tasaiseksi massaksi. Paista kuumalla pannulla, kunnes pinta saa kauniin värin.


Tzatsiki (G,M)

½ prk soijajogurttia
½ kurkku
½ tl suolaa
1-2 valkosipulinkynttä
sitruunamehua
kuivattua minttua

Raasta kurkku raastinraudalla ja laita siivilään. Lisää joukkoon suola ja anna nesteen valua ~15 min ajan ja painele lopuksi lusikalla mahdollisimman paljon nestettä pois. Pilko valkosipulinkynnet ja lisää kaikki aineet soijajogurtin joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Mikäli soijajogurtti maistuu liian makealle, lisää joukkoon enemmän sitruunamehua tai ripaus suolaa. Anna tekeytyä hetken kylmässä.

2 kommenttia :

  1. TArviikin pitää tuo ravintola mielessä. Näillä näkymin olisi helmikuussa Turun reissu tiedossa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa kyllä, joka kerta ollut ihan älyttömän hyvää ruokaa :)

      Poista