Salama McQueen - täytekakku
Ensimmäistä kertaa pääsin kokeilemaan muotokakun valmistusta. Päivänsankari toivoi saavansa Salama-kakun ja innoissani lähdin kokeilemaan kakun tekoa. Tarkoituksena oli valmistaa kaksi erillistä täytekakkua ja kaksi kakkua valmistuu rinnakkain lähes samalla vaivalla kuin yksi. Ja apukokki Chef toimii paljon paremmin kun on enemmän massaa pyörimässä :) Hyvät autokakkuohjeet kuvien kera löysin täältä: Doron kakku: Salama Mcqueen -kakku.
Salama McQueen -täytekakku |
Kakkutilaus tuli sen verran lyhyellä varoitusajalla, joten en ehtinyt tilata verkkokaupasta massoja työtä varten ja omat varastot olivat tyhjentyneet edellisten tilausten yhteydessä. Ja kaiken lisäksi "hovihankkijani" toiminut Moderno täällä Turussa lopetti toimintansa, joten jatkossakin massojen ja muiden leivontatarvikkeiden hankinta tulee olemaan hankalampaa. Nyt jouduin tulemaan toimeen massoilla, joita saa ihan tavallisesta kaupasta. Yllättävän hyvin sieltäkin löytyi eri värivaihtoehtoja, mutta valitettavasti lähes kaikki ovat marsipaania... Ja itse en tällä aikataululla lähtenyt värjäämään sokerimassoja, vaikka sillä tavalla olisikin saanut juuri oikean sävyiset.
Aloitin työn valmistamalla etukäteen kaikki renkaat sekä auton kylkeen kiinnitettävät salamat. Renkaat ovat valmistettu mustasta ja punaisesta marsipaanista ja salamat keltaisesta marsipaanista. Jotta sain salamoihin vähän syvyyttä värjäsin reunoja oranssilla tomuvärillä. Säilytin valmiita osia muovirasiassa, jotta ne eivät pääsisi täysin kuivumaan ennen autoon liittämistä. Salamat olisi kuitenkin tarkoitus saada kiinnitettyä aaltoilemaan pintaan ja kuivuttuaan massa olisi halkeillut.
Seuraavana päivänä valmistin täytekakut. Valmistin kummankin kakun taikinan yhdellä kertaa yleiskoneessa ja jaoin taikinan sen jälkeen kahteen 22 cm halkaisijaltaan olevaan irtopohjavuokaan. Sillä aikaa kun kakkupohjat valmistuivat uunissa valmistin suklaarahkatäytteen kakun väliin. Rahkatäyte jäi liivatteen lisäämisen jälkeen vähän löysähköksi, joten laitoin sen puoleksi tunniksi jääkaappiin jäähtymään. Valmistin täytteen tuplaohjeella (5 dl vispikermaa), mutta loppupeleissä määrä osoittautui aivan liian suureksi ja täytettä jäi yli reippaasti.
10 munan kakkupohja ~30 hengelle
(24-26 cm kakkuvuoka x2)
10 kananmunaa
3,75 dl sokeria
3,75 dl vehnäjauhoja
1,25 dl perunajauhoja
2,5 tl leivinjauhetta
Vaahdota munat ja sokeri. Sekoita kuivat aineet keskenään ja siivilöi muna-sokerivaahtoon varovasti sekoittaen. Voitele ja korppujauhota vuo'at ja kaada puolet taikinasta ensimmäiseen vuokaan ja lopet toiseen. Kopauta vuokia kevyesti ilmakuplien poistamiseksi. Paista 175 asteessa alatasolla n. 35 min. Tarkista kypsyys tikulla ja peitä pinta foliolla, jos se alkaa tummumaan liikaa.
Suklaarahkatäyte:
5 dl vispikermaa (VL)
1 prk maitorahkaa (Hyla)
vaniljaa vaniljamyllystä maun mukaan
260 g taloussuklaata
5 liivatelehteä
Laita liivatteet kylmään veteen n. 5 minuutiksi. Vatkaa kerma vaahdoksi. Sulata suklaa vesihauteessa ja sekoita rahkan joukkoon. Yhdistä kermavaahdon kanssa. Kiehauta pieni määrä vettä kattilassa ja sulata liivatteet kiehuvaan veteen. Lisää pienenä norona suklaarahkatäytteeseen ja sekoita tasaiseksi. Jäähdytä hetki jääkaapissa ennen kakun väliin laittamista.
Kun kakkupohjat olivat jäähtyneet leikkasin ne kahteen osaan. Kakkupohjat olivat sen verran matalia, ettei niistä saanut kolmea kerrosta, joten tyydyin kahteen hieman paksumpaan kerrokseen. Tämä osottaitui loppujen lopuksi hyväksi ratkaisuksi, sillä kakun muotoilu helpottui tämän ansiosta paljon.
Seuraavaksi vuorasin irtopohjavuoat kelmulla (kelmua tuli yli laitojen) ja laitoin kahdesta kakkukerroksesta toiset vuoan pohjille. Kostutin sekä vuokien pohjalla olevat kerrokset, että päälimmäiset kerrokset samalla kertaa. Kostutukseen käytin appelsiinimehua, kummankin kakun kostuttamiseen meni n 2,5 - 3 dl. En halunnut, että pohja pehmenee liikaa muotoilua varten. Sen jälkeen lisäsin kerroksen rahkatäytettä vuokiin pohjien päälle ja lopuksi kakkupohjien päälysosat. Annoin kakkupohjien jäähtyä jääkaapissa yön yli seuraavaan iltaan asti, jotta liivatteet ehtivät kunnolla jähmettymään.
Auton muotoa edestäpäin |
Lopuksi muotoilin auton lopulliseen malliin leikkaamalla ylimääräisiä palasia pois. Täyte oli liivatteiden ansiosta tiivis ja kakun leikkaaminen oli helppoa. Ja pääsinpäs kerrankin maistamaan tilauskakkua pienen palan, kun palasia jäi hieman yli :D
Renkaanpaikat sivuilla |
Kun olin tyytyväinen auton malliin, vatkasin vispikerman vaahdoksi ja maustin sitä ripauksella vaniljakreemijauhetta. Sen jälkeen peitin koko kakun ohueen kerrokseen kermavaahtoa, joka toimi kosteuseristeenä kakun ja massan välillä ja kiinnittää massan kakun pintaan.
Massa kakun päälle laitettuna |
Osa ylimääräisestä massasta leikattu pois |
Kuuman päivän seurauksena jouduin välillä viemään kakkuja jääkaappiin jäähtymään. Tämä kävi kuitenkin aika näppärästi, sillä kun toinen kakku oli käsittelyssä, oli toinen jääkaapissa odottamassa vuoroaan. Tein kakkuja vaihe vaiheelta ja kumpaakin samaan aikaan, jolloin niistä tuli mahdollisimman samannäköiset.
Kilpa-autot parkissa jääkaapin viileydessä. |
Lopuksi tarvitsikin vain kiinnittää renkaat paikalleen, liimata salamat kylkeen ja leikata muut puuttuvat koristeosat kakkua varten. Kiinnitykset tein käyttämällä ihan vain vettä massojen välissä.
Lisää yksityiskohtia |
Silmiä varten leikkasin valkoisesta sokerimassasta pieniä ympyröitä käyttäen nappia muottina ja maalasin ne pastavärillä siniseksi ja jätin kuivumaan yön yli. Nämäkin olisi voinut valmistaa etukäteen, mutta en osannut arvioida minkä kokoiset silmät olisivat ennen kuin kakku oli lähes valmis.
Kakuista tuli sen verran kapeat, että ne mahtuivat kätevästi pahviseen voileipälaatikkoon ja seuraavaksi kakut matkaavatkin pienen pojan syntymäpäiville :)
0 kommenttia :
Lähetä kommentti