Ensimmäisenä päivänä kävimme katsastamassa
Fontana di Trevin, joka on Rooman suurin ja tunnetuin barokkityylinen suihkulähde. Suihkulähteen ympärillä oli todella hienoja patsaita yksityiskohtineen. Keskeisin hahmo on Neptune, The God of Sea. Suihkulähde muistetaan ainakin Federico Fellinin elokuvasta "La Dolce Vita" (Ihana elämä 1960). Linkin takaa löytyy lisäinfoa kohteesta. Tarun mukaan se, joka heittää kolikon lähteeseen, varmistaa palaavansa uudelleen Roomaan.
|
Fontana di Trevi |
Lokakuusta huolimatta paikalla oli paljon turisteja ja koko suihkulähde oli ympäröity ihmismassalla. Turistien lisäksi paikalla oli paljon trokareita myymässä milloin mitäkin halpakopiota laukuista huiveihin sekä kaikkea krääsää parilla eurolla. Paljon oli myös ruusuilla rahaa kalastelevia, jotka ottavat pariskunnat kohteikseen ja antavat naiselle ruusuja "ilmaiseksi" ja kehuvat maasta taivaaseen ja sen jälkeen pyytävät miehiltä maksua kukista. Ja tällaiset heput olivat todella päälle käyviä.
|
Fontana di Trevi edestä |
Seuraavaksi vuorossa oli yksi kuuluisimmista Rooman temppeleistä,
Pantheon, joka sijaitsee lähes keskellä Rooman keskustaa. Sisäänkäynnin yläpuolella voi nähdä tekstin
M. AGRIPPA.L.F.COSTERTIUM.FECIT (engl. Marcus Agrippa, son of Lucius, in his third consulate, made it.) Vanha rakennus erottui selvästi ympärillä olevista rakennuksista. Myös turistien määrä oli yllättävän iso, Onneksi temppeli oli niin iso ettei väkimäärä juuri haitannut ja kaikki mahtuivat kulkemaan vapaasti ympäriinsä. Temppeliin oli ilmainen sisäänpääsy ja sisältä olisi tarvittaessa saanut ostaa ääninauhan, jossa kerrottiin tarkemmin Pantheonin historiaa ja arkkitehtuuria.
Pantheonin ulkopuolella seisoi myös muutamia roomalaisia miehiä pukeutuneena antiikin roomalaisten sotureiden asuihin. He lähestyivät turisteja ja tarjoutuivat tulemaan samaan kuvaan heidän kanssaan. Hymyilivät kohteliaasti ja olivat ystävällisiä - kunnes joku hyväuskoinen otti sen valokuvan. Sen jälkeen alkoi rahan pyytäminen tehdystä palvelusta ja jos huhuihin on uskominen, niin nämä ihmiset ovat jollain
tavoin tekemisissä mafian kanssa ja kukaan ei halua joutua mafian kanssa ongelmiin - eihän? No, henkilöt olivat harmittomia kunhan ei ottanut heistä kuvaa - ainakaan näkyvästi. Eräs vanhempi rouva otti sotilaista kuvan ja raavas kaksikko lähti samantien rouvan perään perimään maksua. En nähnyt miten tämä episodi päättyi.
|
Pantheon sisäänkäynti |
Sisällä temppelissä aukeni hyvin kaunis, värikäs, marmorinen ja koristeellinen huone täynnä erilaisia patsaita, pylväitä, alttareita ja holveja. Kun katseen käänsi kohti kattoa, näki Pantheonin tunnetuimman arkitehtuurisen ominaisuuden, johon kuuluu avoin reikä katossa. Reiän kautta valo pääsee temppeliin sisälle ja valaisee yllättävän tehokkaasti koko huoneen. Temppelissä kun ei ole yhtäkään ikkunaa, katossa oleva ikkuna oviaukon lisäksi ovat ainoat valonlähteet. Sadekelillä vesi valuu suoraan sisälle marmorilattialle, josta löytyi pieni viemäri poistovedelle. Lähes kaikki pinnat olivat marmoria ja värisävyjä löytyi beigestä punertavaan. Arkkitehtuuri yleensäkin näissä vanhoissa nähtävyyksissä muistutti huomattavan paljon kreikkalaisten arkkitehtuuria kuten myös egyptiläinen kulttuuri paitoi selvästi läpi. Yhteinen historia näkyy lähes kaikkialla :)
|
Pantheonin kattoikkuna |
|
Pantheon panoramakuva |
Pantheonilta jatkettiin matkaa kohti
Piazza Navonaa, joka oli iso suorakaiteen muotoinen torialue. Tällä hetkellä aukio on vain jalankulkijoiden käytössä. Aukiolta löytyy kolme suihkulähdettä, josta isoin on keskellä toria; Fontana dei Quattro Fiumi (1651), jonka on suunnitellut Gian Lorenzo Bernini. Suomennettuna suihkulähteen nimi on Neljän joen lähde. Suihkulähteen ympärillä on neljä patsasta, jotka edustavat Niiliä, Tonavaa, Gangesia ja Rio de la Plataa. Keskellä lähdettä on obeliski, joka on aikoinaan siirretty nykyiselle paikalleen Circus Maximuksesta. Piazza Navona on myös mukana Dan Brownin 'Angels and demons' -kirjassa.
|
Piazza Navona ja Fontana dei Quattro Fiumi |
Aukion ympärillä oli niin julkisia rakennuksia kuin useita ravintoloita. Lounasaikaan ruokapaikat olivat pullollaan ihmisiä ja ravintoloiden edustalla tarjoilijat houkuttelivat ihmisiä sisälle syömään ja juomaan. Keskellä aukiota oli sitten paljon myyntikojuja niin asusteista laukkuihin kuin myös matkamuistoista maalauksiin. Maalauksia myytiin useassa paikassa ja kummasti kaikki olivat toistensa näköisiä ja maalattua samalla tekniikalla :D Näiden "maalareiden" lisäksi torilla liikuskeli samat trokarit myyden jäljennöksiä ja halpatuotteita kuin muuallakin kaupungilla.
|
Piazza Navona ja ympäristö |
Aukion pohjoispäädystä löytyy toinen vaikuttavan näköinen suihkulähde, Giacomo della Portan suunnittelema Fontana di Nettuno (1574) eli Neptunuksen suihkulähde.
|
Fontana di Nettuno (1574) |
Paluumatkalla metroasemalle kävimme kurkistamassa miltä Espanjalaiset portaat näyttävät. Espanjalaiset portaat eli
Scalinata della Trinità dei Monti ovat varmaan tunnetuimmat portaat koko Euroopassa. Portaat lähtevät Piazza di Spagnan aukiolta ja jatkuvat aina
Trinità dei Monti -kirkolle. Porrastasanteilta löytyi - yllättäen - lisää trokarimyyjiä jäljennöseriensä kanssa. Viltti vaan maahan ja tavarat siihen päälle esille. Hetken aikaa kun katseltiin maisemia portaiden yläpäästä alkoi paikalle saapumaan virkavallan edustajia. Tämän seurauksena viltit käärittiin opeasti kasaan ja minuutissa koko aukio oli tyhjä myyjistä. Ei tainnut pojilla olla ihan puhtaat jauhot pussissa. :D
|
Espanjalaiset portaat ylhäältä |
Portaiden alapäässä on myös yksi tunnettu suihkulähde,
Fontana della Barcaccia (Fountain of the Old Boat), jonka s
uunnitteli Pietro Bernini ja hänen poikansa Gian Lorenzo Bernini. Suihkulähde on rakennettu laivanmuotoiseksi ja idean kerrotaan tulleen
Tib
erin tulvien huuhtomasta veneestä, joka löytyi kukkulan juurelta. Suihkulähteen ympärillä oli niin paljon turisteja, että suihkulähdettä itseään oli vaikea nähdä.
|
Trinità dei Monti -kirkko |
Seuraavassa osassa kuljetaan kohti antiikin Roomaa ja vuorossa ovat Palatino, Forum Romanum sekä Colosseus.
0 kommenttia :
Lähetä kommentti